![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanko proste...
Jaki język programowania (skryptowy) jest lepszy PERL czy Python. Do czego powinno się ich uzywać? Myślę że ktoś z was coś z nimi robi, więc pomoże mi wybrać odpowiedni język (chodzi mi głównie o pomoc w administrowaniu systemem WIndows). Z góry dzięki. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Perl
http://pl.wikipedia.org/wiki/Python masz opisane co jest do czego, tylko jesli to ma byc windows to czemu decydujesz sie na jezyki, ktore przewaznie sa zwiazane z opensource... osobiscie bym sie sklanial pod windowsem do C#, Vista ma miec tryb konsolowy jakis z tego co czytalem, poszukaj w czym sa pisane te narzedzia pod konsole Ten post edytował sf 4.02.2006, 19:49:42 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak juz jest: Java, php to postanowiłem iść dalej tą drogą...
C# mnie nie przekonuje (Microsoft), pomimo że mam WIndowsa... Ale co wybrać do prostych i trudniejszych skryptów. Jest napisane że PERL powstał do analizy plików tekstowych i raportowania, a potem czytając dalej że jest to wszechstronny język skryptowy. Który z nich jest "mocniejszy"? -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli brakuje Ci miejsca na dysku to wybierz perla
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do perla są potężne książki. Do pythona mniej. Sam zainteresowałem się pythonem i dla mnie jest bardzo ciekawym językiem. Poza tym jest jython czyli python w javie - ze skryptów p/j/ythona można robić bytecode javy - np. zrobić appleta na www. lubiący Microsoft mogą zainteresować się IronPythonem - pythonem napisanym w .NET
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Riklaunim @ 2006-02-05 18:59:47) do perla są potężne książki. Do pythona mniej. Sam zainteresowałem się pythonem i dla mnie jest bardzo ciekawym językiem. Poza tym jest jython czyli python w javie - ze skryptów p/j/ythona można robić bytecode javy - np. zrobić appleta na www. lubiący Microsoft mogą zainteresować się IronPythonem - pythonem napisanym w .NET ![]() 1. Taa. Ktos kiedys powiedzial, ze w C wszystko mozna napisac na 2 sposob. W Perlu na 10. Ksiazki musza byc potezne, bo jezyk jest dosc skomplikowany ![]() A do Pythona nic wiecej nie trzeba jak internet. Proponuje poszukac 'lamerskiego wprowadzenia do Pythona' 2. Jest tez Python w php... 3. Ostatnio znalazlem piekne okreslenie o Pythonie 'wykonywalny pseudokod'. I dokladnie tak jest ![]() Jezyk banalny. Nauka to kwestia kilku godzin. Potem jest oczywiscie odkrywanie roznych sztuczek i kruczkow (generatory? ![]() @sf Nawet jesli Vista bedzie miala bardziej zaawansowana powloke to co z tego ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie w pythonie do pisania w perlu można porównać do porównania pomiędzy pisaniem poezji a pisaniem sprajem po ścianach...
Porównanie tutaj: '99 bottles of bear' na Wikipedii Zobacz i sam zdecyduj ![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Jabol @ 2006-02-07 22:40:36) Pisanie w pythonie do pisania w perlu można porównać do porównania pomiędzy pisaniem poezji a pisaniem sprajem po ścianach... Wybacz misiu, ale się nie zgadzam ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jaką puszką?
Chciałem przez to wyrazić, że przekaz poezji oraz grafiti z muru może być ten sam - jednak wrażenia estetyczne już nie (choć niektóre grafiti, jak i niektóre kawałki kodu perla też są niezłe). A mnie osobiści python podoba się m.in. za to, jak wygląda jego kod. Jak spojrze jestem spokojny i czuję harmonie świata ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Do administrowania systamami z rodziny windows stosuje się skrypty WMI - możesz je pisać w "dowolnym języku". Trochę o WMI pozdrawiam anas |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy z tych języków ma swoje plusy i minusy. Osobiście cenię Pythona za czytelność kodu i łatwość tworzenia, natomiast Perl to moim zdaniem język nadający się tylko do prostych skryptów (wiem, że zaraz padnie setka komentarzy, że w Perlu można napisać nawet system kontroli lotów i to w 2 linijkach
![]() A odbiegając nieco od tematu, od Pythona wolę Ruby. Świetny język i z moich obserwacji wynika, że nieco bardziej zorientowany obiektowo niż Python. Z drugiej strony Python to wybór wielu poważnych firm, m.in. Google. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 16:03 |