![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie zapytanie, i wszystko ładnie działa, jeśli w każdej tabeli w danym polu są jakieś wartości, jeśli zaś są puste to zwraca same NULLe... Dlaczego? Proszę o pomoc. Ten post edytował Nazin 4.02.2006, 16:38:49 -------------------- Game Exe :: Gothic, Morrowind, Oblivion, Neverwinter Nights, Diablo, Baldur's Gate, Elder Scrolls, cRPG, Fantasy, Dungeons&Dragons, Forgotten Realms...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co bys chcial zeby Ci zwracalo, napis "nie ma rekordow"?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LOL
![]() Nie rozumiesz mnie czemu np jeśli to
zwróci mi 10 a to:
zwróci mi 0 to dlaczego jak dam:
to są zwracane dwa NULLe zamiast 10 i 0 ? -------------------- Game Exe :: Gothic, Morrowind, Oblivion, Neverwinter Nights, Diablo, Baldur's Gate, Elder Scrolls, cRPG, Fantasy, Dungeons&Dragons, Forgotten Realms...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze uzyj IF
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie rozumiesz mnie czemu np jeśli to To ty mnie nie zrozumiales, dzialanie jest jak najbardziej prawidlowe i prawidlowe dostales wyniki. Dziwie sie ze jeszcze bledu nie znalazles, jak zwykle klania sie teoria. Jesli masz max(id) gdzie nie ma rekordow zwraca NULL Jesli masz jakies rekordy zwroci Ci makysmalna wartosc W zapytaniu uzyles wilu tabel, lecz nie masz relacji w nich, czyli baza danych wykorzystuje niejawne polaczenie miedzy nimi, wtedy dostajesz to co napisales. Przyklad: tab1 id nazwa 1 ffff 2 ddd 3 dddd
wynik: 3 tab2: id nazwa --- brak rekordow
wynik: NULL teraz robimy to co ty napisales
wynik: NULL NULL Zmieniamy tabele tab2: tab2 id nazwa id_tab1 Jesli zlaczymy to warunkami:
wynik: 3 NULL Teraz dodajmy kolejne rekordy do tabeli2 tab2: id nazwa id_tab1 1 dsfsdf 1 2 sdfasd NULL 3 sdfsd 2222 - przy ralacji nie przejdzie uzylem zeby Ci to zobrazowac
wynik: 3 1 Mam nadzieje ze zrozumiales. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:44 |