![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ordazu zaznaczam, że na XMLu znam się jak na dojeniu kaczek, czyli wogóle
![]()
mam to w obiekcjie DOM o nazwie responseXML i teraz próbuje dać wywołanie: I alert wyswietla mi "null", jak dam bez item(0): To wyświetla mi się [object] Jak ma się dobrać do wartości total, count itp... oraz do tagów <records> ![]() Dzięki za odpowiedzi -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
hmmm, przenoszę na js. Masz problem z pobieraniem wartości w js, a że to xml to inna bajka
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
getElementsByTagName zwraca tablicę elemtnów o określonym tagu, więc nie możesz się odwołać do elementu w sposób jak robisz.
Kod record = responseXML.getElementsByTagName("records");
//wyświetl sobie co masz w tej tablicy, ułatwi Ci to sprawe for(i = 0; i < record.length; i++) { alert(record[i]); } -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nic mi nie wyświetli, bo
Wyświetli 0 :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
record.item( i );
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
A co za różnica skoro record.length = 0 i pętla nie wywoła się ani razu? Może to jest niepoprawy format XML - tylko jak to sprawdzić? Generuję go na podstawie php:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm.. moze po prostu nie da sie wybrac "glownego" taga (records) - przeciez moze byc i tak tylko jeden, probowales wybrac 'record'? Nie mam jak teraz tego sprawdzic.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Powinno sie dać wybrać głównego taga (records)
a wybierać record próbowałem :/ http://www.w3schools.com/dom/dom_validate.asp pokazuje, że dokument zgodny z XML :/ Ten post edytował TomASS 3.02.2006, 17:21:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A dostajesz w opowiedzi ten XML? Sprawdzales to?, bo:
Kod responseXML.getElementsByTagName("records") zwraca DOMNodeList ktore moze nie zawietac nic (0 elementow). A wybranie Kod responseXML.getElementsByTagName("records").item( 0 ) zwraca null dla tego ze tam nic nie ma (moje przypuszczenie, moglo by tez generowac wyjatek)Ale co by bylo gdybys nie otrzymal XMLa -- czy moglbys wywolac ..byTagName()? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A dostajesz w opowiedzi ten XML? No właśnie nie wiem jak to sprawdzić :/ Cytat Ale co by bylo gdybys nie otrzymal XMLa -- czy moglbys wywolac ..byTagName()? Tak - mógłbym wywołać Jeśli zamiast responseXML dam responseText to otrzymuję właśnie tego xml w postaci stringa :/ --------------------------------------------EDIT-------------------------------------- To tak, gdy wczytuje XML z "zewnątrz" to jest ok, np. z advajax. Jednak nie wiem co robię nie tak generując swój (podobny do przykładowego) plik XML:
To pewnie wina leży w generowaniu tego pliku:/ --------------------------------------------EDIT-------------------------------------- Problem został usunięty Razem z micke_mechem wykumaliśmy, że należy wrzucić jakiegoś headera, a ten jakiś header to:
Czyli całość generowanego pliku wyglądać powinna:
Dzięki micke, dzięki bonzo, dzięki all ![]() Ten post edytował TomASS 4.02.2006, 00:15:34 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:43 |