![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mama bard proste patynie tak proste ze zastawiałem się czy nie wrzucić go do hide parku .
Mianowicie dopiero zaczynam odkrywać php i nie mam za bardzo materiałów musze napisać sobie pętle na stronne Mianowicie : Pierwotnie odsyłacze były czytym Htmlu Ale terz zagniezdziłem to w osobnym pliku php
Jednak arkusz styli pracował na takiej zasadzie ze jeśli była otwarta strona główna (index php) to wtedy kod wstawiony wyglądał tak Identycznie I wtedy hasło news zgodnie z arkuszem stylu miało inny kolor . ? teraz wiem ze musze napisać pętle ale nie mam bladego pojęcia o składni :/ która będzie wstawiało odpowiedni (ni wiem jak to nawet nazwać ) w zależności od tego co się kliknie
Itd. Itp. Czy ktoś zna podobny skrypt na którym mógł bym się wzorować albo wiek jak to zrobić ![]() Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 10:37:53 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Oto ci chodzi? ps: popraw tytul tematu na zgodny z treścią. nie zamykam bo to Twoj pierszy post. Przy następnych razie będą konsekwencje. edit: dziękuję za szybką reakcję ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miałem zrobic coś takiego ![]() nie wiem czemu ale nie wkleja sie do stron jest include
![]() Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 11:12:22 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat nie wiem czemu ale nie wkleja sie do stron jest include Staraj się uzywać znaków interpunkcyjnych, bo ni w ząb nie kumam co te zdanie/pytanie znaczy. Może opisz problem jasniej ![]() ![]() Dopisz se na początku skryptu:
Moze warunki się nie zgadzają, bo masz co innego w w tej zmiennej niz zakladasz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wkleiłem i hmm
![]() Kod /~testy/index.php ale już jest jakis postęp ![]() ![]() -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Twoje menu generuje się, gdy odwolujesz się do pewnych plikow. Dla index.php nie masz menu, a przynajmniej w tym skrypcie co pokazales
![]() pozatym musisz uzyc np. strrpos() w warunku, bo $_SERVER['PHP_SELF'] zwraca ci ciut wiecej niz myslalem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz tez zamiast elseif uzywać switch
![]() |
|
|
![]()
|
|
jak zmnieniam na switch to mi wyskakuje Parse error: parse error, expecting `T_CASE' or `T_DEFAULT' or `'}'' in c:\usr\krasnal\www\testy\tobar.php on line 23
ps. własnie przeczytalem intrukcje komsy switch ![]() ![]() ![]() a jak mam użyć strrpos() chodzi mi o to w jaki sposób bo nie mam bldegoo pojecia Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 11:43:34 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo składnia switch to coś innego:
-------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Działa dzięki wielkie
![]() ale
tak wyglada obecny kod ![]() i przez to ze wraca po załadowaniu do default: to menu niczym sie nie rózni od tego gdybym je wstawił
moze coś źle robie ![]() Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 12:26:16 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Ja proponuje przecyztać byle jaki kurs o php.
|
|
|
![]()
|
|
a ja propnuje czytac co piszą inni (czytaj ja
![]() musisz wiec popbrac wszystko od konca do znaku '/' i to do swircha wrzucic. bo tobie zwraca "/~testy/index.php" a musisz z tego wyciac nazwe pliku przydatne funkcje: strrpos, substr i inne operujace na stringach. troche pokombinuj ![]() edit: no chyba ze bedziesz w warunku umieszczal pelną nazwe pliku wraz ze sciezka pozatym tekst umieszcza sie w apostrofach '' edit2: ja sie poddaje... pisalem funkcje a nie indexy... zajrzyj se do manuala... http://pl.php.net/manual/pl/function.strrpos.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2006-02-03 11:35:27) a ja propnuje czytac co piszą inni (czytaj ja ![]() musisz wiec popbrac wszystko od konca do znaku '/' i to do swircha wrzucic. bo tobie zwraca "/~testy/index.php" a musisz z tego wyciac nazwe pliku przydatne funkcje: strrpos, substr i inne operujace na stringach. troche pokombinuj ![]() pozatym tekst umieszcza sie w apostrofach '' jakiś przykład ![]() ![]() Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 12:42:06 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
dobra...
i zmienna $nazwapliku wstaw do switch. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
THX ten skrypt potostu zwraca mi nazwe pliku chyba ze zle go umiejscawiam
![]() Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 12:55:08 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
idex.php? gdy jestes na index.php? to literowka twoja czy naprawde to ci zwraca? zakaldam ze literowka;)
tak masz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzięki wielki juz dziła
![]() -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Przeglądając Twoją stronkę, dotarlo do mnie, ze ty cale to menu generujesz zawsze takie samo, tylko w zaleznosci od pliku, czesc jest linkiem a czesc nie. Przedobrzyles i my tez ze tego nie zauwazylismy. Tu ma full zbędnego kodu. Przerobka: Prawda, że mniej kodu? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
wow z 130 linijek na 18 i działa ja bym na to nie wpadł
![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował uroczy 3.02.2006, 15:07:46 -------------------- .::
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
zastosowanie operatorów porównania oraz łączenia. podstawy php. zachęcam do czytania manuala:
http://pl.php.net/manual/pl/language.opera....comparison.php http://pl.php.net/manual/pl/language.operators.string.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 08:56 |