![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem aplikacje w php z wykorzystaniem mysqla całoścć jest napisana z wykorzystaniem funkcji,mam jednak zamienić to na klasy.Aplikacja to rejestracja pacjentów, moje pytanie brzmi jeśli tworze klase pacjent to umieszczam w niej metody zaloguj, wybierz lekarza, wybierz termin itp, a co mam zrobić z funkcjami które służą do pobierania danych z tabel, łączenia z bazą i opisującą wygląd strony? czy stworzyć nowe klasy np baza ,strona czy umieścić wszystko w klasie pacjent |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej osobne:
klasa do obsługi bazy danych klasa logowania W zasadzie im więcej klas tym lepiej, oczywiście, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać ![]() Ten post edytował TomASS 3.02.2006, 09:31:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podziel to na więcej klas:
- pacjent - baza - strona Logowanie też bym wrzucił w osobną klasę. Jeśli wykorzystujesz do autoryzacji bazę, to będziesz mógł wykorzystać metody z klasy baza. Ogólnie rzecz biorąc najlepiej narysuj sobie schemat działania aplikacji i planuj ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podzieliłem na klasy i tak w klasie strona umieściłem:nagłowek, style, stopka formularz_logowania.
Mam jednak problem z przekształceniem funkcji na klasy przy pobieraniu danych z bazy poniżej jest plik rejestracja.php , moje pytanie brzmi od czego zacząć przekształcanie pliku rejestracje.php oraz funkcji wewnątrz klas aby przejść ze struktury na klasy
Poniżej jest klasa Baza w któej są funkcje loncz(połączenie z bazą) oraz wynik_do_tablicy(przekształca rzędy w tablice asocjacyjną)
klasa Pacjent posiada funkcje pobierz_rezerwacje() która na podstwie przekazanej wartości tworzone jest zapytanie po uprzednim połączeniu z bazą.Oraz funkcja wyswietl_rezerwacje() która wyświetla rezerwacje
---[ edit ]------- Poprawilem blad ortograficzny w kodzie. -- dr_bonzo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Lepiej poczytaj o OOP. Jest taki fajny artykuł na wortalu php.pl....
|
|
|
![]()
|
|
troche poczytałem o objektowym php , ale mam pytanie czy wyświetlanie rezultatu zapytania umieścić w klasie czy poza klasą
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:17 |