![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż nie wiem czy to dobry dział, ale spróbuję. Staram się własnie rozgryźć składnie tekstowego klienta mysql. Jeśli idzie o linuxa jest kompletnym laikiem Poczytałem manula i napisałem taki skrypt:
Kod #!/bin/sh SQL_USER=kino; SQL_PASS=tajne; SQL_HOST=localhost; SQL_BAZA=kino; DATA=`date +%F`; SQL_QUERY="SELECT tytul FROM sokol WHERE data=\"$DATA\""; mysql -h $SQL_HOST -u $SQL_USER -p $SQL_PASS -e $SQL_QUERY $SQL_BAZA; Ale niestety nie działa, wyswietla mi help'a do klienta mysql'a. Innymi słowy prosze o odpowiedź gdzie tkwi błąd w tym poleceniu. Kod mysql -h localhost -u kino -p tajne -e SELECT tytul FROM sokol WHERE data="2006-02-02" kino
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co wyświetla:
Cytat mysql -h localhost -u kino Powinno poprosić o hasełko, jeśli podasz hasło zobaczysz znak zachęty: Cytat mysql> Jak jest u Ciebie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod [legorek@ciach legorek]$ mysql -h localhost -u kino ERROR 1045: Access denied for user: 'kino@localhost' (Using password: NIE) Kod [legorek@ciach legorek]$ mysql -h localhost -u kino -p tajne
Enter password: [wpisuje odpowiednie hasło: 'tajne'] ERROR 1049: Nieznana baza danych 'tajne' Ten post edytował legorek 2.02.2006, 15:34:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po "-p" nie podaje sie spacji, a więc powinno być:
Kod mysql -h localhost -u kino -ptajne o ile dobrze pamiętam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak, jak pisze spen. Dodam jeszcze tylko, że najlepiej w ogóle nie podawać hasła, system poprosi o nie sam i wtedy hasło nie zostaje w historii.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(spenalzo @ 2006-02-02 14:46:51) Po "-p" nie podaje sie spacji, a więc powinno być: Kod mysql -h localhost -u kino -ptajne o ile dobrze pamiętam. Dzięki to pomogło, hasło musiałem podać, ponieważ ten skrypcik musi przeleciec cały jak jest i zwrócić wynik, nie wymagając niczego od użytkownika. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:46 |