![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam trochę obawy co do słuszności poruszana tego tematu, ale szukałem co nie co i czuję pewien niedosyt, a w manualu już się pogubiłem. Będe wdzięczny za pomoc. Chodzi o najprostsze weryfikacje danych pochodzących z formularzy, np: -weryfikacja imienia i nazwiska wpisywanego do jednego "inputa" wzór np: Adam Adamowicz (pamiętając o tym że nazwisko może być dwuczłonowe, lub ktoś może podać dwa imoina) -weryfikacja kodu pocztowego i miejscowości np: 00-950, warszawa (pamiętajac że miasto może skałdać się z dwuch słów np zielona góra, lub drugi człon może być skrótem zakończony kropką np. Środa Wlkp.) generalnie gubie się przy funkcjach eregi i preg_match oraz przy kożystaniu ze znaków specjalnych poza nawiasami kwadratowymi oraz w połączeniu z nimi. np do weryfikacji kodu i miejscowości stworzyłem coś takiego:
ale niestety nie dziala mi to coś. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Najprościej można napisać tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2006 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(patigo @ 2006-02-01 13:24:08)
Pomieszałesz składnie pcre(preg_match) z regexem(eregi). Kod powinie tak wygladac
-------------------- Żeby mi się chciało jak mi się nie chce !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie o to chodzi że składnia chyba mi sie miesza i nie moge znaleźć sensownego wyjaśneinia, to już działa
Ale dotyczy tylko samego kodu, a ja chciałem żeby jeszcze dotyczył nazwy miejscowości która może być dwuczłonowa, czy będzie to coś takiego:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie starczy Ci po prostu coś takiego:
? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No nie wiem, coś tu chyba nie gra, bo jak wpisuje np 12-942, Wołmin to przechodzi i jest ok ale jak wpisze samo 12-923 to też jest OK oraz jak wpisze 11111111111111 dfsdf to też jest OK.....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak Ty tego używasz, zobacz (lekko zmodyfikowana):
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem co jest nie tak już się gubie, zaraz mnie szlka trafi wezme siekiere i porąbie kompa z nerwów....
tak wygląda cały kod formularza...
tak wygląda plik ze stylami: Kod a co ma do tego CSS... Wycinam. ~crash Nie działa zarówno weryfikacja imienia i nazwiska jaki i kodu i miejscowoścci... Ten post edytował crash 2.02.2006, 11:15:09 |
|
|
![]()
|
|
Znajdź tu błąd ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spoko jeden krok do przodu, najgorsze są zapętlenia w takich pierdołach...które jak się okazuje pierdolami nie są
![]() ale mam jeszcze pytanko co do weryfikacji imienia i nazwiska, teraz zrobiłem cos takiego:
A jak to ująć jeżeli ktoś poda np dwa imiona i nazwisko?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:50 |