![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mecze sie od jakiegos czasu z poprawnym ulozeniem obrazka w pewnym miejscu na stronie, w FF udalo mi sie osiagnac wyznaczony cel, w IE niestety jest to trudniejsze. ogolnie strone mam ulozona mniej wiecej tak http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/tutorial0916.htm w XHTML i teraz w srodku mam cos takiego i tak sie powtarza ten div chcialbym aby ten div podzielony byl na 3 czesci, pierwsza to h3 na gorze, wycentrowane, druga czesc po lewej stronie to telefon, ulica i miejscowosc, trzecia czesci po prawej stronie to ten obrazek na rowni z druga czescia bo wysokosciowa sa mniej wiecej takie same. bylby ktos w stanie podsunac jakies rozwiazanie dzieki ktoremu bedzie to ladnie wygladalo w kIEpskIEj ? pozdrawiam Ten post edytował AxZx 31.01.2006, 19:25:06 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <style type="text/css"> div { width:200px; } h3 { text-align:center; padding:5px; margin:5px 0 0 0; } img { float:right; } br.clr { clear:both; } </style> -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/tutorial0916.htm
lewa kolumna jest float:left prawa float:right jezeli w srodkowej czesci dam styl clear:both; to sie cala strona rozjezdza. jest jakis sposob na to aby to co w srodkowej czesci jest nie wplywalo na cala strukture strony? moze poprostu zle zrobilem budujac tak strone? ma ktos inny sposob na zbudowanie 3 kolumn tak aby w srodkowej czesci mozna bylo robic co sie chce i nie bedzie mialo to wplywu na ogol? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drobne zmiany:
Kod div#content div { width:200px; } div#content div h3 { text-align:center; padding:5px; margin:5px 0 0 0; } div#content div img { float:right; } reszta kodu jak w tutorialu. U mnie nic się nie rozjeżdża. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
IE chyba ma problemy z floatem, jezeli np cos wystaje o 1px poza jakis obszar to cala strona blednie jest wyswietlana,
ja przyznam sie szczerze ze nie umiem robic stron w XHTML pod IE a problem ktory opisalem wczesniej rozwiazalem w ten sposob ze wsadzilem adres i obrazek w tabelke. adres w lewe <td>, obrazek w prawe. jest juz beta2 IE7 moze cos sie polepszy... -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Cytat IE chyba ma problemy z floatem, jezeli np cos wystaje o 1px poza jakis obszar to cala strona blednie jest wyswietlana, Jeśli sumarczyna szerokość elementów jest większa od szerokości elementu, który je zawiera to jasne jest że 1px wiecej i bloki nie będą obok siebie. Tak samo zareaguje i ff i opera i ie. Kod który podałem jest w porządku, to jest rozwiązanie problemu o którym pisałeś, więc nie wiem co jeszcze jest nie tak. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
wiem ze normalnie nie beda obok siebie. ale nie wiem co mam nie tak w kodzie, bo czasem zdarza sie tak ze bloki sa na swoim miejscu ale np nie wyswietlaja sie niektore teksty w ktoryms z blokow, albo tla w niektorych miejscach niema - takie rozne bajery, dzieje sie tak gdy z floatami kombinuje.
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Nic się nie dzieje bez przyczyny. Najczęście kłopoty są spowodowane brakiem wymuszenia nowej linii poprzez style clear i problem z tłem dwóch sąsiadujących kolumn. http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns/
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
ja sobie zdaje sprawe z tego ze nic nie dzieje sie bez przyczyny.
strona do ktorej link podales nie wyswietla sie tak samo w IE jak w FF. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Nie chodziło mi o to żebyś oceniał czy strona wyświetla się dobrze czy źle. Przeczytaj ten artykuł.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 11:51 |