![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam, mam problem z zapytaniem do bazy, nie wiem jak je napisac , otoz mam dwie kolumny
data_premiera_swiat i data_premiera_polska typu date, sa tam daty w formacie rrrr-mm-dd i jest kilka sytuacji 1. gdy jest film polski nie zawsze jest data w data_premiera_swiat i wartosc tej komorki wynosi 0000-00-00 2. gdy jest film zagraniczny nie zawsze jest data premiery w polsce i wartosc tej komorki wtedy wynosi 0000-00-00 3. w data_premiera_polska i w data_premiera_swiat sa jakies wartosci jak napisac zapytanie aby pobrac 10 najnowszych dat z uwzglednieniem tego ze jak w jednej z kolumn jest 0000-00-00 to bral pod uwage ta druga date, a jak w dwoch kolumnach sa 2 wartosci, to wzial ta mniejsza biorac pod uwage tylko data_premiera_polska zapytuje tak:
mam nadzieje ze w miare zrozumiale przedstawilem problem, z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie?
Przenoszę na Bazy danych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak normalnie to tak sie nie da, mozesz np zrobic IF z podzapytaniem i wtedy bys mogl sortowac.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 23:13 |