![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest możliwe ograniczenie wykonywania operacji plikowych (opendir, fopen, fread itp.) do wybranego obszaru na dysku np. katalogu 'materialy' i wszystkich jego podakatalogów?
Nie interesują mnie rozwiązania związane z systemowymi prawami i właścicielami plików i katalogów, ponieważ są one i muszą pozostać takie same w ramach całego konta. Chodzi mi o to czy można takie coś osiągnąć poprzez odpowiednią konfigurację apache bądź php? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam sobie odpowiedziałeś: Prawa użytkowników, a dotyczy to samych serwerów www (choć po części też systemu operacyjnego).
Przenoszę: php Początkujący -> Serwery WWW |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak tylko mi chodzi o rozwiązanie tego typu, że mając np. w katalogu głównym katalogi:
- domena1 - domena2 - domena3 wszystkie te katalogi i zawarte w nich wszystkie katalogi i pliki są na tych samych prawach (np. user: httpd; grupa: httpd; katalogi:755; pliki: 644), chciałbym w tymże katalogu głównym umieścić np. plik .htaccess, który by zawierał np.: Kod <Directory "/home/www/domena2"> ogranicz_operacje_plikowe_php_do_tego_katalogu_i_wszystkich_jego_podakatalogow = true; </Directory> czy to jest takie trudne ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
dzięki, super, szkoda tylko, że nie można tego ustawić w .htaccess, to by mi bardzo ułatwiło sprawę; od razu wiedziałem, że to jest niemożliwe, żeby nie było czegoś takiego
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:58 |