![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2006 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie. Otóż formularz penosi mi zmienne Kod $_POST['email'] $_POST['dane'] Poczym zapisuje je do pliku i odczytuje w pętli
I wyrzuca mi na stronę zapis: Kod Email: adres@email.pl Dane: Dane jakieś tam Email: Dane: i jak widzicie wyrzuca mi też puste pola EMAIL i DANE. Czemu? ![]() P.s To mój pierwszy post tutaj na forum. Witam wszystkich. Ten post edytował masif 29.01.2006, 17:04:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pokaż jak zapisujesz do pliku.
2. Bycie nowym nie zwalnia z obowiązku znajomości Regulaminu a wręcz przeciwnie. Popraw posta powyżej stosując się do zaleceń zawartych w Regulaminu (mówię o bbCode dla źródła php oraz zbędnych kolorkach) P.S. Witam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2006 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry za kolory ale myślałem że będzie bardziej czytelnie oddzielając poszczególne bloki innym kolorem.
Taki zapisuje do pliku:
---edit--- Wybacz wtargnięcie, ale o taki bbCode mi chodziło. ~mike_mech Ten post edytował mike_mech 29.01.2006, 13:54:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwróć uwagę ile masz linii w pliku po takim zapisie:
1. email"\n" 2. dane"\n" 3. (pusto) Trzcia linia pojawia się dlatego że na końcu drugiej dajesz enter i to dlatgo pętla, która go czyta przeskakuje o jeden raz za dużo i pjawiaja się puste wpisy. Możesz podczas odczytu użyć funkcji trim() i po filtrowaniu tą funkcją każdej linni sprawdzać czy jest ona różna od '' (ciąg pusty). Jeśli tak to dopiero ją (linię) wyswietlić. |
|
|
![]()
|
|
A mogę zrobić tak że cofnę 1 pozycję do tyłu znak końca pliku?
P.s Jak sie robi by zamiast napisu CODE był napis Kod php ? -- edit: Masz od tego tag [php] [ /php] ![]() ~crash Ten post edytował crash 29.01.2006, 14:44:20 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(masif @ 2006-01-29 14:38:04) A mogę zrobić tak że cofnę 1 pozycję do tyłu znak końca pliku? Teoretycznie jest taka mozliwość, jak chcesz to możesz się pobawić z funkcjami do obsługi plików. Ale dużo prościej jest: albo nie stawiać ostatniego entera, albo pomijać puste linie podczas wyświetlania. P.S. Do wstawiania kodu php używaj tagu [ php ] zamiast [ code ] |
|
|
![]()
|
|
Hmm a jak by to zrobić by nie wstawiać ENTERa?
Przecież jakoś muszę potwierdzić formularz? ![]() No i nie bardzo wiem gdzie wstawić tą funkcję trim() by nie pisała mi pustych znaków? Przy odczycie ale gdzie?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o enter który zapisany jest do pliku: czyli znak \n (to jest enter)
Możesz dać tak:
(pisałem "z palca" i nie testowałem ale powinno działać) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(masif @ 2006-01-29 16:08:56) Hmm a jak by to zrobić by nie wstawiać ENTERa? Przecież jakoś muszę potwierdzić formularz? ![]() To dwie całkiem różne rzeczy... Odczytuj tak:
Oczywiście są o wiele lepsze sposoby zapisu takich danych do pliku. Poszukaj sobie na forum, pełno tego. ---edit--- Zgubiłeś średnik, pozwoliłem sobie dopisać, aby uniknąć niejasności. ~mike_mech -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki! działa to co napisaliście!
Cytat(crash @ 2006-01-29 15:16:10) Oczywiście są o wiele lepsze sposoby zapisu takich danych do pliku. Poszukaj sobie na forum, pełno tego. Hmm może powiem poprostu oco mi chodzi. Uczę się php i jestem na etapie PLIKÓW. Chce zrobić taki prymitywny katalog linków. No i chce zrobić tak że ktoś pisze adres strony, swój email i opis strony To wszystko co on zapisze, zapisuje mi sie do pliku poczekalnia.txt i potem [na innej stronie] następuje odczyt z pliku. Myślicie że np. lepiej by było użyć funkcji file(); [do zapisu] foreach(); [ do odczytu] hm? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:29 |