![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co mniej obciąża serwer:
PRINT lub ECHO na całość kodu strony, czy lepiej HTML + wstawiany co chwilę znacznik <?php kod; ?> ? pzdr m Ten post edytował mpps 28.01.2006, 23:02:21 -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
o fuck
![]() ![]() Obie jednakowo malo, nawet jakbysch ich zrobil 3232 miliardy to bys ledwo odczol ![]()
echo imho lepsze ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. j.w. -- znajdziesz 1000 innych funkcji ktore spowolnia serwer 1000 razy bardziej
2. Najlepiej odddzielic prezentacje (html) od kodu aplikacji (php) --> Smarty i inne systemy szablonow. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosze, to napewno bedzie pomocne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rece mi opadają... ludzie pytają o wydajność echo, zamiast zabrać się za optymalizację swoich zapytań w pętlach. jak juz napisano Ci powyzej, nie masz sie co przejmowac, echo nie obiąża serwera
![]() Cytat $SQL = "SELECT ..."; a dopiero potem wykonanie, i ktos pisze ze to jest malo wydajne... no ok, bez tego bylo by szybciej, tylko ciekawe w jakich jednostkach liczy sie roznice czasów... jesli w ogle mozna taka wykryc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@hwao
może to nie wynika z fanatyzmu, tylko ze zbyt małej ilości wiedzy na temat? ja się przyznaję... ![]() Dandelion dzięki - pomogło na mój fanatyzm ![]() ActivePlayer przemnóż to, co napisałeś przez jakąś liczbę (prawie) jednoczesnych zapytań i odpowiedz sobie (mi... nam?) na pytanie: jak optymalizują kod na serwisach typu Onet, WP, Interia, czy innych mocno obleganych... Nie ma to znaczenia? Pytam z ciekawości, bo nie wiem... szczerze -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzywają cache. nie warto obciążac bazy pobierając z niej 100 razy na sekunde te same dane. cache tez moze miec swoje wady, jesli np czas dostępu do plików jest długi. ogolnie, wybierają najszybsze metody dostępu do danych, bo to one są największym problemem. w książce pt. php zawansowane programowanie, vademecum profesjonalisty, znajdziesz pare słów na temat 'ponownego wykożystywania obliczeń'. Zresztą, spróbój zmierzyć czasy wykonywania poszczególnych części swoich skryptów i powiedz gdzie są najdłuższe. Ja mysle ze miejsca pobierania danych i skomplikowanych obliczeń są najbardziej obciążone.
|
|
|
![]()
|
|
@ActivePlayer
pewnie masz rację! może przyczepić ten temat (jeśli tyle razy był wałkowany...)? chyba jest to jakaś ciekawostka... -------------------- www.mpps.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że ten temat powinien Cię zainteresować http://forum.php.pl/index.php?showtopic=1261 ...
![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
wszystko i na temat...
wystarczyło poszukać... thnx -------------------- www.mpps.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 17:35 |