Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Skomplikowane zapytanie
Kwiatol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jako, że to mój pierwszy post to na początek się przywitam. Witam winksmiley.jpg

Mam problem, z którym od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić mimo przeglądania forum oraz list dyskusyjnych.

1. SELECT mecz_statystyki_zaw.zawodnik, zaw.imie, zaw.nazwisko, AVG(mecz_statystyki_zaw.pkt) AS pkt
  2. FROM mecz_statystyki_zaw
  3. INNER JOIN zaw ON mecz_statystyki_zaw.zawodnik=zaw.zawodnik WHERE gral=1 AND rozgrywki_id=1 AND sezon_id=2005 ORDER BY mecz_statystyki_zaw.pkt DESC LIMIT 50

Jak zapewne domyślacie się z kodu, mam bazę zawodników i chcę wyciągnąc listę graczy z najlepszymi średnimi. Zapytanie chodzi "tak sobie" jeżeli użyje klauzuli GROUP BY, ale nie mogę go używać bo nie o takie sortowanie mi chodzi, po drugie, baza wyciąga nie najlepze średnie a po prostu najlepsze jednorazowe wyniki punktowe danego zawodnika.

Chodzi o to by podliczyć wszystkie punkty danego zawodnika z bazy i potem wyciągnąć z tego średnią. Moje zapytanie nie działa w ten sposób po prostu nie umiem robić sumy punktów dla danego gracza, oczywiście można zastosować np. WHERE zawodnik=1 itd., ale wtedy się wyśwetli tylko jeden zawodnik, a ja chcę by było ich więcej winksmiley.jpg

Mam nadzieję, że moje tłumaczenie nie jest zbyt zawiłe. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki bo mi już pomysły się skończyły.

Ten post edytował Kwiatol 28.01.2006, 14:36:29
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:20