![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich
mam w bazie zapisane transakcje z mn. nastepującymi polami id_transakcji, kwota, data data jest zapisana w formacie (rrrr-mm-dd) czyli rok-mieciąc-dzień i teraz mam pytanie co zrobic aby np. do tablicy mi wyżuciło mi np. trzy ostatnie miesiące tzn chcę dostać coś takiego z daty 2004-02-21 tab[0] = 2003-12 tab[1] = 2004-01 tab[2] = 2004-02 a żeby nie było przejżałem prawie całego manuala na php.net i nic co by mi pomogło nie znalazłem, owszem są tam opisane funkcje ale do wyciagania np, dni robiczych i tygodni ale muz misięcy nie znalazłem i żadnej na moje potrzeby mi sie nie udało znaleść prosze o wskarówki w jakim kierunku podążać ewentualnie linki gdzie coś takiego jest opisane -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A spróbuj jeszcze raz zajrzeć do manuala, do funkcji date. tam jest pokazane jak wyciągać ostatni dzień, miesiąc, etc. Później spróbuj to odpowiednio sformatować, nap:
date('Y-m', mktime(tu dobierz sobie parametry wzorując się na manualu)) -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:03 |