![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem z wyszukiwarką na bloga. Zapytanie wygląda następująco:
No i mam sobie tabele w bazie, a wnie pole id_newsa. Domyślnie jest puste a jeśli nie jest to przechowuje id newsa który został skomentowany. No i przy wyszukiwaniu chciałem zrobić tak żeby przeszukiwał tylko pola gdzie id_newsa=''. Ale mi to nie chodzi. Druga sprawa jak sie pozbyć tych Or-ów. No i pytanie. Jaka jest różnica między mysql_fech_row a mysql_fetch_array :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Apo) Druga sprawa jak sie pozbyć tych Or-ów. Usunąć je po prostu? ![]() Cytat(Apo) Jaka jest różnica między mysql_fech_row a mysql_fetch_array mysql_fech_row mysql_fetch_array -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat QUOTE (Apo) Druga sprawa jak sie pozbyć tych Or-ów. Usunąć je po prostu? No nie moge ![]() Chce przeszukać podane tam pola ale żeby nie było tych or tylko jakis nawias albo coś ale mi to nie wychodzi. \\\EDIT crash: To co podałes z tym IS NULL też mi nie działa. Podam tu moje informacje dotyczące tabeli:
Ten post edytował Apo 25.01.2006, 19:11:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OR jest wymagane, bo ustala alternatywe dla zapytania. Pobiera rekordy gdzie cos rowna sie xxx lub cos_innego = yyy. Dlatego OR jest wymagane jesli ma przeszukiwac kilka pol.
|
|
|
![]()
|
|
A nie wiecie czemu mi to is null dalej nie chodzi :?
Może przez to że jest zła konstrukcja zapytania albo cos. Bardzo mi na tym zależy a nie moge sobie z tym poradzić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A nie wiecie czemu mi to is null dalej nie chodzi :? tabela id | pole 1 NULL - NULL 2 '' - pusty string
zwraca rekord o id 2
zwraca rekord o id 1 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No nadal nie chodzi, ake wiem co jest przyczyną. Gdy robie tak:
wszystko jest ok. Wyswietlane są tylko newsy. Ale gdy zrobie tak:
No to sa wyświetlane newsy i komentarze których ma nie być ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No to sa wyświetlane newsy i komentarze których ma nie być sad.gif(((( Przeciez w tym zapytaniu nie ma komentarzy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
SongoQ:
pole id - to pole id wpisu do bazy czyli np newsa bądź komentarza. pola id_newsa - jest puste gdy wpis to news a jeśli jest to komentarz to te pole przechowuje id newsa. Czyli np: News ma id = 10 i skomentujemy go to komentarz ma tam swoje unikalne id i ma jeszcze id_newsa = 10. No i potem przy wywołaniu długiej treści newsa robie zapytanie żeby wyświetlić komentarze: SELECT * FROM newsy WHERE id_newsa='.$id.' itd |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 00:59 |