![]() |
![]() |
-nstn- |
![]()
|
Goście ![]() |
$szukany = '<td class=quoteUp>([0-9]{2,4}\.[0-9]{2})*</td>';
$plikcaly ="<td class=quoteUp>121.22</td>asdfasdf<td class=quoteUp>87.45</td> $plik2=eregi($szukany, $plikcaly,$r); Z pomocą funkcji eregi chciałbym tak sparsować większy plik (tutaj przykladowo $plikcaly), aby te liczby mozna było pozyskać i zapisać do pliku. W wyniku dzialania tego kodu tylko pierwsza liczba jest kopiowana do tablicy $r (i ją potrafie zapisac do pliku), ale co zrobić żeby obie te liczby pozyskać, a nawet w orginalnym pliku byłoby ich dużo więcej?? Jak dodatkowo zapisać wyrażenie regularne aby zapisywało też wyrazy oraz liczby? W zasadzie to docelowo musze sparsować taki text: <td align=left >NAZWA WŁASNA</td> <td colspan="2"> </td> <td class=quoteUp><b>+123</b></td> <td class=quoteUp>+12</td> <td class=quoteUp>+45</td> <td class=quoteUp>+12</td> <td class=quoteUp>+0.4</td> <td class=quoteUp>+4.6</td> <td align=center >05-23</td> </tr> <tr bgcolor="#F5F5F5"> <td align=left >NAZWA WLASNA 2</a></td> <td colspan="2"> </td> <td class=quoteUp><b>12.42</b></td> <td class=quoteUp>+0.10</td> Generalnie takiego textu bedzie z 7 podaniowych, ale to co podalem wyzej (forma) generalnie sie nie zmienia Please Help, bo nie mam już do tego siły. nstn |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten kod nie działa. A poza tym musze wykorzystać ereg (lub eregi)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie działa, a wynik to
Kod Array ( [0] => Array ( [0] => 121.22 [1] => 87.45 ) ) Zwroc uwage ze zmienilem troche definicje szukanego tekstu. Cytat A poza tym musze wykorzystać ereg (lub eregi) Nie jestem specem od wyrazen regularnych, ale na moj chlopski rozum stosujac ereg bedziesz musial w petli wielokrotnie przebiec przez ten sam tekst do czasu az nie wylowisz wszystkich wystapien. Mozna to zrobic np tak:
Osobiscie jednak nie cieszylbym sie z takiego przekombinowanego rozwiazania. Ten post edytował bigZbig 26.01.2006, 08:37:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:26 |