![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Co zrobić, by w podanym nizej kodzie dane rzeczywiście były filtrowane?
I jakich tagów użyć, by ENTERY (znaki powstałe po wciśnieciu ENTER), które w bazie sa widoczne normalnie na stronie przekształcane były w Kod <br /> Problem polega na tym, że dane do bazy danych są pobierane nie wiem dlaczego nie ze zdefiniowanych zmiennych tylko bezpośrednio z formularza. Próbowałem zmieniać nazwy tych zdefiniowanych zmiennych (jednocześnie odpowiednio zmieniając je w zapytaniu) ale wtedy okazywało się, że w ogóle ich nie widzi.
![]() poprawiam --- nospor |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat I jakich tagów użyć, by ENTERY (znaki powstałe po wciśnieciu ENTER), które w bazie sa widoczne normalnie na stronie przekształcane były w br nl2brnajpierw zamieniasz entery na <br /> a potem usuwasz te znaczniki. gdzie sens i logika? Cytat Problem polega na tym, że dane do bazy danych są pobierane nie wiem dlaczego nie ze zdefiniowanych zmiennych tylko bezpośrednio z formularza. Próbowałem zmieniać nazwy tych zdefiniowanych zmiennych (jednocześnie odpowiednio zmieniając je w zapytaniu) ale wtedy okazywało się, że w ogóle ich nie widzi. a tego to nie kumam o co ci biegaps: uzywaj wlasciwego bbcode -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jak się nie czyta to się nie rozumie. Jako ktoś kto chciał pomóc powinieeś zauważyć, że ten kod to podawanie danych DO bazy danych. Wtedy nastęouje filtrowanie, a wciskane entery nie są pomijane. Podczas odczytu z bazy danych można użyc skryptu zamieniającego je na <br>
A jeśli chodzi o resztę to na samej górze są zdefiniowane zmienne, które czerpią a raczej powinny czerpac dane z formularza. W zapytaniu obecne są nazwy zmiennych, które to powinny odnosić się do tych zdefiniowanych wyżej zmiennych, ale tak nie jest. Zapytanie czerpie dane nie ze zdefiniowanych zmiennych tylko z formularza bezpośrednio. A mi chodzi o to, by czerpały je włąsnie ze zmiennych, przy których jest filtrowanie. By to sprawdzić zrobiłem tak. Do każdej zmiennej zdefiniowanej dodałem literę a i to samo zrobiłem w zapytaniu. o tym zapytanie nie widziało żadnych zmiennych, a więc zadam pytanie inaczej. Gdzie umieścić zmienne zdefiniowane, by czerpały dane z formularza a zapytanie z tych zdefiniowanych zmiennych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jako ktoś kto chciał pomóc powinieeś zauważyć, że ten kod to podawanie danych DO bazy danych. Wtedy nastęouje filtrowanie, a wciskane entery nie są pomijane. Podczas odczytu z bazy danych można użyc skryptu zamieniającego je na <br> a czy ja ci sie czepialem do bazy?Jak się nie czyta to się nie rozumie ![]() zamienisz nowe linie na br a potem te br usuwasz przy pomocy strip_tags. ponawiam wiec pytanie: gdzie sens i logika? Cytat W zapytaniu obecne są nazwy zmiennych, które to powinny odnosić się do tych zdefiniowanych wyżej zmiennych, ale tak nie jest. Zapytanie czerpie dane nie ze zdefiniowanych zmiennych tylko z formularza bezpośrednio. A mi chodzi o to, by czerpały je włąsnie ze zmiennych, przy których jest filtrowanie. No chlopie, a czemu sie dziwisz?Przeciez najpierw generujesz zapytanie a dopiero potem zmienne, ktore w tym zapytaniu wykorzystujesz ![]() pozatym nie:
a:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A jaka powinna być właściwa w nich kolejność?
Spójrz prosze też na ten kod od zamiany ENTERÓW na BRy... zmieniłem kolejnośc, tzn, że najpierw filtruje potem je zamienia, czy tak można? Ten post edytował blaskognia 25.01.2006, 10:11:19 |
|
|
![]()
|
|
no a zastanow sie. skoro do wygenerowania zapytania uzywasz pewnuch zmiennych, musi wiec je najpierw utworzyc a dopiero potem zapytanie
ps: widze ze poprawiles "sens i logikę" ![]() edit: o jaka mila odmiana z: Cytat Jak się nie czyta to się nie rozumie. na: Cytat Spójrz prosze ![]() na przyszlosc nie krzycz ze ktos ci czegos nie czyta, dopoki sam nie przeczytasz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Eh... przeprszam za tamto :- )
Jeszcze jedno... czy ma jakieś znaczenie to, że w bazie są <br>? Strona jest teraz wyświetlana poprawnie. Na razie raczkuję i trochę zbyt wiele rzeczy wydaje mi się pozornie oczywistych... dzięki za pomoc :- ) Ten post edytował blaskognia 25.01.2006, 10:18:39 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeszcze jedno... czy ma jakieś znaczenie to, że w bazie są <br>? Zawsze to pare znakow wiecej w bazie niz by mialy byc entery ![]() pozatym uwazam ze w tabeli lepiej trzymac oryginal, a przy wyswietlaniu dopiero formatowac. ale jesli to nie przeszkadza to trzymaj se jak chcesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok... jeszcze raz wielkie dzięki :- )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:20 |