![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yo
Kazda osoba ktora sie loguje na stronke zostawia po sobie slad (to oczywiste). Aby ten slad przerobic na panstwo z ktorego osoba sie zalogowala uzywam funkcji getenv("HTTP_ACCEPT_LANGUAGE"). Niby jest ok ale tylko pod IE (pod IE pokazuje mi tylko skrot panstwa np PL). W innych przypadkach (np w mozilli) funkcja ta wywala mi skrot panstwa + krzaki. Sciagnalem mozille i podpatrzylem jakie to krzaki wywala i wyodbrebnilem z nich skrot i bylo ok... do czasu gdy namowilem kogos przypadkowego (akurat ktos z brazylii) aby sie zalogowal na stronke. No i wywalilo mi zupelnie inny krzak (ze skrotem w srodku). Czy jest jakis sposob na to aby tylko skroty panstw wyodrebniac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jakie to krzaki wywala
Moze jasniej? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w IE mam zwykle: pl
w mozilli mam to: pl, en-us;q=0.66, en;q=0.33 ten koles z brazylii wyworzyl mi cos takiego (chyba mial netscape): pt-br Netscape juz nie mam, ale bylo cos podobnego do mozilli z tym ze zamiast przecinka po "pl" byl ; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest header ktory jest wysylany przez przegladarke.
W przypadku IE - oznacza to: Preferuje tylko jezyk polski. W przypadku Mozilli: Najbardziej preferuje jezyk polski(pl), ale akceptuje tez "amerykansko-angielski"(en-us) i nie mam tez nic przeciwko innym "angielskim" przy czym bardziej preferuje "amerykansko-angielski"(en-us). Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
czyli to nie ma nic wspolnego z osoba ktora sie loguje z innego panstwa? Czyli jak ktos ma polska przegladarke (akceptujaca tylko polski) w afganistanie to mi wyswietli tylko PL ?
btw. pomysl jest wziety z www.clanbase.com , a tam nikt nie pyta o to skad sie jest i nie wybiera sie flag ktore sa do uzytkownikow przypisywane. Wiec jak oni to robia? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Sprawdzasz jaka koles uzywa przegladarke
2. W zaleznosci od uzywanej przegladarki odpowiednio przerabiasz HTTP_ACCEPT_LANGUAGE 3. Ustalasz dla goscia jezyk taki jaki ma najbardziej akceptowany Pozdrawiam. -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
ok, to gdzie moge znalezc to co rozne przegladarki wypluwaja z funkcji getenv("HTTP_ACCEPT_LANGUAGE") ? Musze najpierw przewidziec aby moc przerobic HTTP_ACCEPT_LANGUAGE.
|
|
|
![]()
|
|
Metoda z okreslaniem pochodzenia odwiedzjacego strone przez Accept-language: jest niedokladna i malo swiadczy o faktycznym pochodzeniu...
Ja np uzywam Nightly Mozilla i mam us-en choc pisze z centrum Poznania ![]() Lepiej skorzystac z internetowych baz ip'kow. Np: [php:1:e140d43eeb]<?php $ip = getenv("REMOTE_ADDR"); $handle = fopen("http://ip-to-country.directi.com/country/name/".$ip, 'r'); echo fgets($handle, 4096); fclose($handle); ?>[/php:1:e140d43eeb] Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rewelacyjne.
ale jest tez cos takiego jak GeoIP. www.maxmind.com btw: czy ma ktos problemy z instalacja GeoIP ? -------------------- :: kaZu ::
|
|
|
![]()
|
|
Cytat rewelacyjne.
ale jest tez cos takiego jak GeoIP. www.maxmind.com btw: czy ma ktos problemy z instalacja GeoIP ? Geoip jest platne. Ma ktos ich baze danych na dysku moze ? |
|
|
![]()
|
|
Aha i czy ktos ma moze wszystkie flagi narodowe? Ja sciagalem z clanbase.com ale tam nie ma wszystkich. Gdzie moge reszte znalezc?
|
|
|
![]()
|
|
Co do GeoIP to po baze i skrypty to tu:
http://www.maxmind.com/download/geoip/ Oczywiscie to free - wiec ograniczona baza (zadnych miast czy innych dokladnych lokacji). A to ponizej to baza w csv z http://ip-to-country.directi.com/ http://ip-to-country.directi.com/latest/ip...country.csv.zip |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chcesz zanc tylko panstwo odwiedzajacego to jest bezlplatne
-------------------- :: kaZu ::
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jesli chcesz zanc tylko panstwo odwiedzajacego to jest bezlplatne
geoip czy ip-to-country? |
|
|
![]()
|
|
geo-ip
-------------------- :: kaZu ::
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: Poznan :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HEHE. Tak coool.
O ile na SDI np. to dziala bardzo dobrze, tak nie dziala na moją wspaniała DSlke ![]() Cos Wam pokażę: You at (80.55.81.82) are located in Amsterdam, North Holland (province), Netherlands. (52.35, 4.90) A pisze z zachodu Polski - Poznan ![]() -------------------- PHP the BEST
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy pod tym adresem nie sa pliki dat z zawartoscia miast
![]() http://www.sawmill.net/cgi-bin/sawmilldocs...s?ho+docs-geoip -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 20:37 |