![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Poszukuje skryptu, ktory kieruje cronjobs z poziomu skryptu a nie z poziomu CPanelu. Słyszałem ze nazywa to się crontab -e. Potrzebował bym gotowego skryptu do cronjoba ,a sam bym go dostosował do potrzeb mojego skryptu. Czy ktoś mógł by pomóc/wypowiedzieć sie na ten temat? Pozdrawiam Ten post edytował PrzeoR 23.01.2006, 18:52:47 -------------------- Konkursy i zarabianie przez Internet ! Serwisy Rozrywkowe , pisanie artykulow przez internet ! - Wypełnij Ankietę !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crontab to jest skrypt uruchamiany z poziomu shella.
http://www.adminschoice.com/docs/crontab.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Crontab -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co się orientuje to crontab -e -u username moze wykonac tylko root ... przynajmniej ostatnio na moim gentoo box nie moglem w konsoli dla zwykledo usera sobie edytowac crontab'a.
Skrypt musiałby więc posiadać uprawnienia root'a aby móc wykonać crontab -e Zwróć też uwagę, że crontab -e otwiera edytor w konsoli w którym dokonujesz właśnie dodania wpisów dla crona -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To kto może używać crontab'a zależy między innymi od wpisów w /etc/cron.allow. Crontab edytuje po prostu pliki z zadaniami poszczególnych userów. Niestety bezpośrednie edytowanie tych plików jest niezbyt dobrym pomysłem. Zawsze jest jednak opcja użycia globalnego crontaba z /etc/crontab
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:36 |