![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chiałbym żeby zapytanie db było wysyłane do wóch baz($db i $db2)
oto przyładowe zapytanie
Oczywiście nie chodiz mi o to żeby kopiowac je dógi raz tylko że z $db2 tylko zeby zorbić jakoś aby w jednej lini wysyłało to zapytanie do obu baz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdefiniuj klase osłonową.
Ten post edytował ennics 23.01.2006, 19:25:31 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli co z tym zorbić? bo nigdy nie maiłęm klasy w ręku. Mam jeszcze pytanko jedno, czy dało by się zrobić tak ze dane tabele wędrują tylko do $db2 i $db3 a inne do $db i $db3
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat li co z tym zorbić? bo nigdy nie maiłęm klasy w ręku ale korzystasz z klas... zapewne z jakiejś biblioteki??
to nic innego jak odwołanie się do obiektu klasy która zawiera w sobie metodę Execute. Skoro używasz metody tej klasy to musiałeś wcześniej utworzyć jej instancję. np tak.
znajdź to miejsce w którym tworzysz obiekty klas i "wrzuć" je do klasy osłonowej:
Cytat dane tabele wędrują tylko do $db2 i $db3 a inne do $db i $db3 sprecyzuj, jakie tabele masz na myśli? -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
alchemy_mill
bad_words bows bridge bugtrack categories core core_market cores court court_cases czary equipment events farm farms farmy_palyer halloffame herbs hmarket houses kopalnie kowal kowal_praca lib_comments library mage_items miasto mill mill_work monsters news news_comments newspaper newspaper_comments notatnik outpost_monsters outpost_veterans outposts pmarket potions praca questaction quests replies reset sklepy sklepy1 topics tribe_mag tribe_oczek tribe_perm tribe_rank tribe_replies tribe_topics tribe_zbroj tribes upd_comments updates warehouse te ^^ tabele są w bazie $db2 w $db są to: adodb_logsql aktywacja ban chat chat_config jail log players polls sessions settings a $db3 to jest poproztu kopia danych z tych obu baz, tylko że tworzona na bierząco przy zapytaniach |
|
|
![]()
|
|
nooo stary to już jest prawie praca oferowana
![]() Zamiast na tabelach może skoncentruj się na samych zapytaniach, bo przecież nie używasz tych samych zapytań do zapisu/odczytu ze wszystkich baz. Mogę Cię naprowadzić ale nic więcej ![]()
psiałem z palca, może coś nie grać ![]() PS. jeśli nie miałeś wcześniej do czynienia z klasami możesz poszukać prostszych (proceduralnych) rozwiązań, albo (i to jest lepsze wyjście) zacznij poznawać OOP http://pl2.php.net/manual/pl/language.oop.php Ten post edytował ennics 23.01.2006, 20:22:54 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nie... klasa query_factory którą wyżej napisałem jest praktycznie bezużyteczna. To jest tylko przykład, zarys, jak może wyglądać Twoja klasa która będzie implementowała metody obsługujące klasę bazy danych.
Koniecznie poczytaj manual o programowaniu obiektowym. To jest podstawa. Bez tego nie ruszysz. Czytaj i stosuj w praktyce. Musisz zrozumieć mechanizm funkcjonowania obiektów, potem będzie z górki. Poczytaj potem o wzorcach projektowych, ta klasa powyżej stosuje wzorzec Factory... Przed Tobą długa droga. Ale będziesz miał satysfakcję jak "łykniesz" ten temat. Ten post edytował ennics 24.01.2006, 13:06:25 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
ennics, zrezygnowałem z tego pomysłu. Wielkie dizęi za to że straciłeś tyle czasy aby mi to wytłumaczyć, ale i tak nie załapałem, cuż narazie potrafie php w podstawach. Z manuali niegdy sie nie naucze bo nie potrafie. CO gorsza nei czytałęm nic o php tylko opierałem sie na przykładach iuczyłem w praktyce bo nic nie rozumiałem z "php Kompedium(Helion)"taki już muj los. Do zobaczenia(pewnie za sekunde walne następny temat, ale tacy ludize jak ja napędzją to foum)
Ten post edytował WMP 24.01.2006, 17:14:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:01 |