![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pociąłem w Photoshopie szablon strony, oto jego kod:
Wiem że tabelki, nie są już na czasie... ale nie wiem jak to przerobić na divy ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.html
Kod <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" > <head> <title></title> <meta name="author" content="Święty Mikołaj :-)" /> <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" /> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> </head> <body> <div id="mainContainer"> <div id="siteLogo"></div> <div id="leftColumn"> <div id="leftColumnTop"></div> <div id="leftColumnBottom"></div> </div> <div id="middleColumn"> <div id="contentHeader"></div> <div id="content"> Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. </div> </div> <div id="rightColumn"> <div id="rightColumnTop"></div> <div id="rightColumnBottom"></div> </div> <div id="siteFooter"></div> </div> </body></html> (dełem w [ code ] żeby wcięcia były widoczne) style.css Kod body { text-align: center; } #mainContainer { margin: auto; width: 780px; text-align: left; overflow: auto; } #siteLogo { width: 780px; height: 103px; float: left; background: #f00; } #leftColumn { width: 158px; float: left; overflow: auto; } #leftColumn #leftColumnTop { width: 158px; height: 167px; float: left; background: #0f0; } #leftColumn #leftColumnBottom { width: 158px; height: 330px; float: left; background: #f00; } #rightColumn { width: 184px; float: right; overflow: auto; } #rightColumn #rightColumnTop { width: 184px; height: 33px; float: right; background: #0f0; } #rightColumn #rightColumnBottom { width: 184px; height: 437px; float: right; background: #f00; } #middleColumn { width: 438px; float: left; overflow: auto; } #middleColumn #contentHeader { width: 438px; height: 33px; float: left; background: #00f; } #middleColumn #content { width: 438px; height: 437px; float: left; background: #0ff; } #siteFooter { width: 622px; height: 27px; float: right; background: #ff0; } Nie ukrywam że można to zrobić jeszcze prościej, nie używając kontenerów #leftColumn, #rightColumn i #middleColumn, ale z doświadczenia wiem, że często one się przydają do różnych celów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przesadzasz.
Chciałeś pomocy, ale widzę, że używasz tego słowa jako synonimu go gotowiec. Założe się, że nawet nie wczytałes się w to co Ci dałem. A gdybyś to zrobił to byś wiedział, że to nic trudnego. Echh, ... 1. Zmniejsz width dla elementów znajdujęcych się w #leftColumn; 2. Dorzuć do środka jeszcze jeden blok, powiedzmy #leftColumnVertical, niech bedzie jako ostatni w kontenerze #leftColumn; 3. Daj mu powiedzmy taki styl: Kod #leftColumnVertical { width: xx px; /* wymiary bloku, tyle ile odjąłeś z elementów obok */ height: xx px; float: right; } (pisane z palca, w każdym bądź razie coś w tym stylu musisz zrobić) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yeah! Poradziłem sobie ! Metodą prób i błędów wszystko jest piękne !
Wielkie dzieki mike - mech ! Bez Ciebie ten lay byłby nadal w tabelach ![]() Pozdro! Ten post edytował vieri_pl 23.01.2006, 18:59:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam, ze sie podcinam pod temat... ale nie chce zakladac nowego... a moze autorowi przyda sie informacja ktora chcialbym uzyskac.
@mike_mech tak jak autor, mam laya zrobionego w photoshopie moj layout jest z gory okreslony ( nie moze sie rozjezdzac ). grafika ma takie i takie wymiary, i chcialbym zrobic cos na zasadzie plywajacych ramek, tylko ze zgodne z xhtml'em transitional. EDIT: Przeczytalem dokladniej kod tej strony ktora podales, i sprawdzilem jak dokladniej ona dziala ..... overflow: auto; ![]() Dzieki za pomoc. Ten post edytował synus 10.02.2006, 02:51:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak patrzę na to, bo sam właśnie uczę się przerabiać tabele na div'y i dochodzę do wniosku, że w tym przykładzie, jeśli np. w części "content" znaleźć ma się więcej zawartości niż określona wysokość div'a "content" i chcemy to przedłużyć to boczne menu się nie przedłużają, bo mają również stałą wysokość, a to robi się nieciekawe.
Jak to obejść? Aby strona się rozciągała w dół, rzecz jasna. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było już wiele razy o tym na forum.
Są dwa sposoby: 1. http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns/ 2. http://www.positioniseverything.net/articl...out/equalheight -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 10:23 |