![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam następujący problm mam w bazie zapisanych "konsyltantów" i oni mają miedzi innymi pola takie jak id_k - identywikator (autoinkrement) nr_partnera - numer 'tak jaby ojca" osoby od której jest zależny dany człowiek i teraz potrzebuję wydbac z bazy wszystkich ludzi zależnych od konsultanta z id_k np. 2 tylko że musze wybrać jego "dzieci", "wnuków", "prawnuków', i tak aż nie bedzie co wybierać mam taki kod ale nie wiem co dalej wiem że trzeba stwożyc funkceje i urzywać jej rekurencyjnie ale nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak coś takkiego przeprowadzić
ta funkcja wybiera tylko dzieci i co mam dalej zrobic z góry dzięki za pomoc -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(krzyszbi @ 2006-01-23 10:20:30) function grupa($id) { $query = "SELECT id_k FROM komsultanci WHERE nr_partnera=".$id; $result = mysql_query ($query); $li = @ mysql_num_rows($result); if ($li>0) { $tab = mysql_fetch_array($result); return $tab; } else { return false; } } echo grupa (2); //tu sprawdzam co wraca z funkcki ?>
To powinno działac. Poza tym jak chciałeś wyświetlić tablicę zwykłym echo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki
działa ale nie za bardzo mi wychodzi jej uzycie
coś takiego zwróci - wyświetli mi w petli foreach tylko dwóch potomków a powinno znaleść 4 jak dam jeszcze w funkcji echo $row[0].'<br />'; to wyswietli wszystkich 4 co jest nie tak dalej lub co źle zmieniłem -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry zapomniałem dodać $tmp wyniki z wyniku funkcji grupa
![]() |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem co nieco i zaczeło działać
oto kod
to działa ![]() ale teraz takie małe pytanko jak ją jeszcze lekko przerobic aby wywoływać ję z jednym parametrem bo obecnie przed kazdym wywołaniem musze zadeklarować pustą tablice do któtej bedą dopisywane dane z góry dzieki za info Ten post edytował krzyszbi 24.01.2006, 10:57:28 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:30 |