![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!
jestem tu nowy, ale mam nadzieje, ze otrzymam wsparcie od stalych bywalcow.. ![]() zainstalowalem sobie serwer mysql 4.1 na swoim komputerz (mam winxp pro + sp2). i kiedy chce polaczyc sie z baza to otrzymuje komunikat: Cytat error 2003 (hy000): can't connect to mysql server on 'localhost' (10061) co to oznacza i co zrobic, zeby sie polaczyc?? moze nalezy zainstalowac inna wersje mysql?? Ten post edytował pavell 23.01.2006, 11:11:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprawdopodobniej nie masz uruchomionego serwera MySQL. Poszukaj sobie gdzieś w programach programu MySQL System Tray Monitor, następnie go uruchom i wystartuj MySQL'a. Jeżeli nie masz to uruchom cmd, następnie przejdź do katalogu instalacyjnego MySQL'a, wejdź do katalogu bin i uruchom plik: mysqld-max-nt.exe.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie pomaga.. nie wiem co jest, ale nie idzie..
instalacja przebiega pomyslnie - bez najmniejszych problemow.. otwieram mysql command line i jestem pytany o haslo.. podaje.. wlacza sie firewall (zone alarm).. zezwalam na polaczenie i po chwili slychac glosnik systemowy!! mysql comman line znika.. ![]() uruchamiam "czarodzieja" i wybieram standardowa konfiguracje, zaznaczam opcje "Install As Windows Service" i "Include Bin Directory in Windows PATH" (chyba tak trzeba, nie??), zaznaczam tez "Launch the MySQL Server automatically", nadaje haslo dostepu i na koniec klikam "Execute" i w tym momencie mysql chce trzy razy laczyc sie poprzez firewall.. zezwalam.. i po chwili pojawia sie komunikat: Cytat error 2003 (hy000): can't connect to mysql server on 'localhost' (10061) jak wylacze firewall'a to tez nie moge uruchomic bazy.. ![]() Ten post edytował pavell 23.01.2006, 11:58:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy trafilem dobrze w kategorie ale probowalem uruchomic sobie serwer lokalny. najpierw Krasnal, potem Xampp i na koncu EasyPHP i w kazdym tym serwerze nie chce sie wlaczyc serwer bazy danych mysql - co w takim wypadku zrobic??
wyskakuje mi komunikat ze: "niespodziewane zakonczenie dzialania MySQL!" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat instalacja przebiega pomyslnie - bez najmniejszych problemow.. otwieram mysql command line i jestem pytany o haslo.. podaje.. wlacza sie firewall (zone alarm).. zezwalam na polaczenie i po chwili slychac glosnik systemowy!! mysql comman line znika.. i tyle!! Zrob dokladnie tak ja mowilem. Start -> Uruchom -> cmd -> cd {KAT_INSTAL} -> cd bin -> mysqld-max-nt.exe | powinien sie uruchomic serwer bez bledow Nastepnie (tamto zostaw niech sobie okienko w tle dziala) Start -> Uruchom -> cmd -> cd {KAT_INSTAL} -> cd bin -> mysql -u {UZYTKOWNIK -p -> wpisz {HASLO} Cytat i co wy na to?? moze to firewall?? Moze. Odblokuj go na firewallach (takze tym XP). |
|
|
![]()
|
|
thx za pomoc, ale sam juz rozwiazalem problem!! chodzilo o firewall..
temat mozna zamknac!! Ten post edytował pavell 31.01.2006, 11:58:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:20 |