![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien jeszcze niedopracowany layout strony: http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf77213/layout/ I link do CSS: http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf77213/layout/glowny.css Polecam obejrzenie tej stronki w FF i w IE. W Firefoksie jest ok, ale w IE menu jest troche szersze a glowna czesc strony juz sie nie miesci i zjezdza w dol. Dlaczego tak jest i jak to obejsc? Przesiedzialem juz sporo czasu zeby znalezc rozwiazanie, ale nie udaje mi sie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(jacknn @ 2006-01-22 21:07:54) bo i będzie się rozjeżdżać, zrób lepiej tradycyjnie na tabelach nie uzywaj <div></div> Bzdura! marcini82Spróbuj tak: Kod #srodek { width: auto; margin-left: 150px; margin-right: none; height: auto !important; height: 700px; /* IE */ min-height: 500px; background-color:#FFF7E7; } Ale nie wiem jak pod IE bo wychodzę wlasnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(jacknn @ 2006-01-22 21:07:54) bo i będzie się rozjeżdżać, zrób lepiej tradycyjnie na tabelach nie uzywaj <div></div> Głupszej porady dawno nie widziałem. Może zaczniemy jeszcze pisać strony jako text/plain i odnośniki zamienimy po prostu na tekstowe adresy stron? Błąd wyświetlania występuje IE z powodu zbyt dużej szerokości div'a o id="menu". Czemu tak jest? Nie sprawdzałem dokładnie, ale sam div jest na pewno stworzony niepoprawnie. Zawiera on elementy <li>, które mogą zostać użyte tylko wewnętrz <ul>...</ul> lub <ol>...</ol>. Co więcej w przypadku tej strony, elementy li są wstawione wewnątrz elementów liniowych <a>. Kolejna niedopuszczalna konstrukcja. Zrób to po prostu tak: Po takiej operacji w arkuszu stylów (http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf77213/layout/glowny.css) dla #menu dodaj jeszcze tylko Kod margin: 0; i powinna działać.padding: 0; Gdyby nie działało, to pozostaw tą nową-niedziałającą wersję na serwerze, wtedy zobaczę dokładnie co nawala. Na pewno znajdę przyczynę i rozwiązanie (chyba, że ktoś mnie wyprzedzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec tak:
1. Po zastosowaniu pierwszej porady z obszaru srodek zrobil sie waski pasek, a menu jeszcze bardziej sie rozszerzylo, nawet w Firefoksie. Rozjechalo sie jeszcze bardziej wiec zmiany cofnalem. 2. Po zastosowaniu drugiej porady uklad sie nie zmienil (w IE nadal do kitu), a do tego napisy w menu przestaly reagowac na ustawianie koloru i sa czarne zamiast bialych. Zostawilem ta wersje na serwerze w nadziei na dalsze wskazowki. Aha, no i wkopiowalem troche grafiki zeby zobaczyc jak menu bedzie sie zachowywac. Ten post edytował marcini82 23.01.2006, 09:16:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie w IE teraz działa poprawnie.
Natoamist jeśli chodzi o kolory odnośników to po prostu ich nie ustaliłeś. Ustawiłeś jedynie kolor zwykłego tekstu wewnątrz <ul id="menu">. Dodaj w arkuszu stylów #menu a { color: white; } Poza tym małe uładnienie kodu: wywal wszystkie class="menu", a w arkuszu zamień li.menu na #menu li |
|
|
![]()
|
|
Cytat U mnie w IE teraz działa poprawnie. Rzeczywiscie, w IE 6 sie poprawilo. Mialem pod reka IE 5 i tam nadal jest rozjechane. Ale to tylko polowiczny sukces bo przeciez wiele osob nadal uzywa IE 5 (chociazby na Win98 bez updatow). I trudno ich zupelnie olac. Poza tym mam okreslona wysokosc #menu na cala wysokosc strony, a IE i tak tego nie bierze pod uwage i nie wiem jak to zmienic. Ale wielkie dzieki za dotychczasowa pomoc. |
|
|
![]()
|
|
IE 5.x to niecałe 5% polaków. A przeglądarka ma tyle błędów, że nawet nie chciało mi się myśleć o niej nigdy.
http://browsehappy.pl/infobarwebmaster |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:24 |