![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Jeśli chcemy odebrać metodą GET tablicę, przekazujemy do skryptu argumenty następująco: skrypt.php?arg[1]=xxx&arg[2]=zzz Jeśli w formularzu umieścimy: <SELECT NAME="arg" multiple> itd., otrzymujemy: skrypt.php?arg=xxx&arg=zzz, a $_REQUEST['arg'] nie jest tablicą - zawiera jedną wartość. Jak zebrać w php wartości z listy wielokrotnego wyboru?. Z góry dziękuję i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <SELECT NAME="arg[0]">zzz <SELECT NAME="arg[1]">yyy <SELECT NAME="arg[2]">xxx O to chodzi? Ten post edytował Wave 21.01.2006, 14:15:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
jezeli masz selecta typu multiple, to musi mu podac nazwe tablicową, czyli z [] na koncu:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wave, nie w tym rzecz, nie chcę wyświetlić kilku selectów zwracających po jednej wartości. Wyświetlam jedną listę, z możliwością wyboru kilku odpowiedzi. Problem polega na tym, jak odebrać w php listę wyborów dokonanych przez użytkownika, NA JEDNEJ liście.
Standardowo przeglądarka generuje url zgodnie z poniższym przykładem. Robię tak: zatwierdzenie tego, daje nam: test.php?arg=1&arg=2&arg=3&arg=4&B1=Zapisz i to wchodzi sobie, np. w perlu jako tablica. W php mamy tylko jedną wartość, ostanią z listy. Nospor, twój przykład daje tylko tyle, ze do nazwy argumentu dochodzą nawiasy, ale dalej jest to lista np. 4-ech argumentów, o identycznej nazwie. Przeglądarka nie uzupełnia indeksów. Po prostu wali to co podałeś w nazwie i tyle. Pytanie brzmi zatem, jak przy użyciu php odczytać wszystkie wartości z w.w. URL-a, ewentualnie jak przerobić mój html. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybyś poświęcił chwilę na szukanie to dowiedziałbyś się, że wystarczy dodać do nazwy [] żeby przesłać wszystkie dane jako tablicę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobrze, dobrze, wszystko gra.
Przepraszam, Crash ma rację. To działa prawidłowo. Byłem przekonany, że konieczne jest umieszczenie jeszcze indeksu, a nie samych nawiasów, więc błędnie zakładałem, że nospor dokonał skrótu myślowego. Dzięki panowie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@damazy ja nie wiem jak ty wykorzystales moj kod, ale zrobiles to źle. to co podalem jest prawidlowe. Masz przyklad. dziwnym trafem on u mnie dziala
edit: tak to jest jak sie pisze w tym samym momencie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No już się właśnie poprawiłem. Miałeś rację, piszę przecie ;-), dziękuję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 03:59 |