![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie znajdują się następujące tabele (w uproszczeniu):
Chce pobrać 10 najnowszych komentarzy (bez powtarzania tematow, wiec jesli ostatnie 4 komentarze wg. daty beda z jednego artykulu, to ma tego nie powtarzać). Wiem jak sobie z tym poradzic, gdyby w komentarze bylo np. tylko artykul_id (a nie jeszcze galeria_id i zzz_id). Wtedy wystarczy DISTINCT, ale jesli są te 3 pola, to DISTINCT sobie nie radzi, albo ja nie potrafie tego napisac (z GROUP BY niby tez probowalem, ale skutek troche dziwny)? Wiem, że tematów było o tym sporo, ale właśnie DISTINCT i GROUP BY było tam opisywane. Próbowałem z tym, nie udało się, więc pytam... Ten post edytował harryk 20.01.2006, 20:51:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dodając do tego galeria_id i zzz_id jak to miałoby wyglądać? Tzn. ze dla nich mam zrobić 2 inne zapytania (a wiec łacznie 3)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np tak:
A jesli czegos nie ma to mozesz uzyc LEFT JOIN |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:25 |