![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie pytanie. Od jakiegoś czasu pisze w php. No i gdy pisze naprzyklad aby sprawdzić dane w forularzu to robie to tak (przykładowo):
No i napisałem sobie funkcje która filtruje mi to $danezformularza = htmlspecialchars(trim($_POST['danezformularza'])); Ale nie wiem co zrobić z tymi ostrzeżeniami. Jak to najwygodniej zrobić, aby nie pisać tak jak ja :?: Opiszecie swoje sposoby. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak zrobiłeś to Ty jest to najłatwieszy sposób, możesz stworzyć funkcję która będzie wyświetlała errory automatycznie, dajesz komunikaty do tablicy, tworzysz funckję która wyświetla komunikat o danym nr (takie rozwiązanie jest w smod cms), no i wyświetlasz to np taK:
Przeanalizuj sobie jak to jest zrobione w smod CMS ja korzystam z takiego rozwiązania ponieważ jest ono na prawdę wygodne ! Aby zmienić tekst każdego komunikatu o błędzie bądź sukcesie modyfikujesz jeden plik, który jest odpowiedzialny za wszystkie komunikaty, które mają być wyświetlane... Cytat aby nie pisać tak jak ja Wstydzisz się swojego kodu ![]() ![]() Ten post edytował vieri_pl 20.01.2006, 19:14:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh. Nie wstydze tylko takie rozwiązanie nie jest za bardzo estetyczne. Bo jeśli np dodam do tego jeszcze wyrażenie regularne to już bedzie niezły syf w kodzie.
Na każdym kroku trzeba sprawdzać dane z formularza. No i przydałaby się do tego hmm jakas klasa, tylko że niegdy takiego czegoś nie robiłem :roll2: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm jako że smod jest open source zapodam ci kod:
plik komunikaty.php
funckja którą wstawiasz np do pliku funkcje.php:
Oczywiśćie includujesz obydwa pliki a wyświetlasz tak: Gdzie $tk to nr komunikatu... Proste i fajnie zrobione... Ten post edytował vieri_pl 20.01.2006, 19:57:35 |
|
|
![]()
|
|
No nawt dobry pomysył
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeśli dobry pomysł spróbuj to wdrożyć... albo skonstruować samemu podobną do tego funkcję...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:31 |