![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, chcę sprawdzić, czy element (dokładnie nazwa użytkownika) istnieje już w jakimś rekordzie.
Rejestracja która dodaje użytkowników, nie patrząc czy dany już istnieje:
A próbowałem sprawdzić rekord robiąc tak:
No ale nie działa... owszem wykrywa użytkownika w tabeli gdy już taki jest (np wpisuje usera ROOT1 i istnieje), ale jak rejestruje jeszcze nieistniejącego (np podaje ROOT2) to mi go nie dodaje... nie wyświetla się żaden komunikat (pusto ![]() Jak sprawdzić, czy użytkownik istnieje w tabeli, aby zarejestrować nowego? P.S. Acha i jeszcze... jak sprawdzić ile jest urzytkowników w tabeli (funkcja count($do); jakos mi nie sadziałała) ![]() Za reply THX ![]() Ten post edytował Athlan 20.01.2006, 15:41:52 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
![]() zastanow sie co robisz. chcesz dodac ludka gdy go nie ma. ale dodajesz go w petli, do ktorej wchodzi tylko wtedy, gdy ludek jest. to ci sie nigdy nie spelni ![]() poczytaj se o mysql_num_rows -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli chodzi o sprawdzenie czy uzytkownik istnieje to najefektowniej uzyc:
to zapytanie zwraca tylko liczbe znalezionych wierszy. jezeli zwroci 0 to uzytkownik o danym loginie $user nie istnieje, jezeli 1 to istnieje... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@LBO
Cytat jezeli chodzi o sprawdzenie czy uzytkownik istnieje to najefektowniej uzyc: Nie prawda. Jesli masz warunek na usera i dodatkowno stusujesz jeszcze COUNT to wykorzystujesz dodatkowo baze, lepiej jest sprawdzic ile rekordow zwrocil niz stosowac COUNT. Czas jest tu niewielki ale zawsze cos. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy mi to, co napisał LBO, thx serdeczne... nie wpadłem na takie coś
![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]()
|
|
Kontynuuję temat http://forum.php.pl/index.php?showtopic=40503, na podstawie odpowiedzi @LBO (chciałem żeby poszedł jako nowy topic bo tamtych starych nie przeglądają
![]() No więc robię tak jak mi kazałeś
No i według powyższego skryptu, jeżeli wynik szukania podanego użytkownika w bazie już zarejestrowanych nie będzie się równać 0 nie doda go... jeżeli będzie inne niż 0 doda. Przynajmniej ma to tak działać ale nie działa ![]() I drugi mój sposób:
I dlaczego za każdym razem $do zwraca mi 1, rozumiem jak uzes istnieje... ale jak go nie ma to też pisze 1 :/ Co robię źle?? -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
temat lacze. ale nie rob tak wiecej bo warna zalapiesz.
twoje zapytanie zawsze zrowci ci jeden rekord. w przypadku gdy nie ma usera to zawartosc tego tekotdu bedzie "0", ale zwroconyhc rekordów bedzie 1 ![]() musisz pobrac wartosc tego rekordu poprzez chociazby mysql_fetch_array -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $result = mysql_query($query); if($result != 0){ Cos takiego nie istenieje bo to sprawdza czy wystapil blad czy nie. Posluchaj @nospor'a -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyklad:
Ten post edytował LBO 22.01.2006, 13:28:36 |
|
|
![]()
|
|
@LBO
Mam pytanie do linii 6 Twojego kodu. Dlaczego właśnie Kod $isUser[0] a nie Kod $isUser ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
poniewaz mysql_fetch_row() zwraca rekord jako tablice indeksowana...
PS. jakas niechec do manuala? mysql_fetch_row" title="Zobacz w manualu php" target="_manual Cytat pobiera jeden wiersz danych z wyniku skojarzonego z podanym identyfikatorem wyniku. Wiesz zwracany jest jako tablica. Komórki są umieszczone pod oddzielnymi ofsetami, zaczynając od 0.
Ten post edytował LBO 22.01.2006, 15:13:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 22:40 |