![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem policzyć ile jest komentarzy dla danego posta więc napisałem tak:
Te obiekty $db nie mają tu znaczenia. Problem jest w tej linijce:
No i nie wiem jak to rozwiązać ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Problem jest w tej linijce: super, ale jaki ty masz problem? bo nic nie napisales jakie są objawy. a wrozek tu nie mamy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No pisze tak:
Something is wrong in your syntax obok '' w linii 1 Notice: Undefined index: tytul in index.php on line 109 Notice: Undefined index: wpis in index.php on line 110 Notice: Undefined index: id in index.php on line 113 Notice: Undefined index: data in index.php on line 113 te linie 110, 113 to:
No a gdy wyżuce to : $ile = $db -> query( 'SELECT COUNT(*) FROM coments WHERE id='.$array['id'] ); To wszystko jest ok |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadpisujesz uchwyt ostatniego polecenia do SQL
![]()
Sprawdź |
|
|
![]()
|
|
thx tiraeth. Twój sposób nie pomógł ale zrobiłem to tak:
$ile = mysql_query( 'SELECT COUNT(*) FROM coments WHERE id='.$array['id'] ); Co troche mi nie pasuje bo chciałem jednak kożystać w pełni z klasy obsługującej mysql ;/ Jak byście na coś wpadli to piszcie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co takie kombinacje jak mozna uzyc grupowania
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2006-01-17 00:00:20) A po co takie kombinacje jak mozna uzyc grupowania
Nie do końca bo kolega chce zliczyc liczbe komentarzy jedynie pieciu ostatnich newsow. Cytat(Apo @ 2006-01-16 22:40:46)
@Apo - z jakije abstrakcji baz danych korzystasz? Po co przypisujesz wynik zapytania do zmiennej $users skoro do niczego nie jest potrzebna? Czy zmienna $users nie zawiera wyniku w postaci tablicy asocjacyjnej, bo jesli tak to po co robic fetch_row()? -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie do końca bo kolega chce zliczyc liczbe komentarzy jedynie pieciu ostatnich newsow. Mozna np tak.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sie staram unikac podzapytan i zrobilbym to raczej tak (nie sprawdzalem czy dziala):
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
@bigZbig Twoja werjsa jest nieoptymalna poniewaz robisz 16 polaczen do bazy i 16 zapytan, przez co tracisz na czasie i niepotrzenie wysylasz polaczenia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(SongoQ @ 2006-01-17 11:26:09) @bigZbig Twoja werjsa jest nieoptymalna poniewaz robisz 16 polaczen do bazy i 16 zapytan, przez co tracisz na czasie i niepotrzenie wysylasz polaczenia. Jesteś pewien? ;-) Sprawdz jeszcze raz. -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Sorki zle popatrzylem, ale to i tak nie zmienia faktu bo masz 2 zapytania, na dodatek gdzie masz stosotwanie IN, a jak wiadomo IN nie jest najszybszy dla bazy danych, wiec dalej sie trzymam z werjsa z 1 zapytaniem.
Maly przykladzis masz LIMIT 100 i IN wtedy bedzie dla 100 wartosci, troche to bedzie straszne dla bazy. Nie wierzysz - sprawdz. A za tamta pomyłke przepraszam, popatrzylem nie na tego posta. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
SongoQ - > zgadzam sie z Toba calkowicie ze moje rozwiazanie jest mniej wydajne, jednak nie kazda baza danych obsluguje podzapytania i wtedy zostaje ci rekurencja albo cos podobnego do mojego rozwiazania
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
No oczywiscie, rowniez sie zgadzam robi sie tak na jakie warunki pozwala hosting.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po co przypisujesz wynik zapytania do zmiennej $users skoro do niczego nie jest potrzebna? Hmm właśnie tez nie wiem po co była ta zmienna ![]() Przeanalizuje sobie wasze przykłady bo przygode z mysql dopiero zaczełem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jesli zaczynasz SQL to przeanalizuj sobie moj przyklad i przyklad @bigZbig
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:00 |