![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pewnie to jest jakieś banalnie proste zadanie, ale nie dla mnie proszę o jakąś wskazówkę. Problem jest taki: mam plik tekstowy i potrzebuję usuną spacje na początku każdej linijki, mam taki fragment kodu
gdzie usuwam spacje wewnątrz pliku tu wszystko jest ok funkcja trim usuwa tylko na początku i końcu całego pliku jak zrobic, aby usuwała na początku każdej linijki? Ten post edytował Chrom 16.01.2006, 20:46:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna by pobrac plik za pomoca file()
potem uzyc trim do kazdego elementu tablicy zwroconej przez file() zapisac plik ponownie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2006 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl2.php.net/manual/pl/function.trim.php
-- edit: A przeczytałeś chociaż treść poprzednich postów? Następna taka odpowiedź nie ujdzie Ci na sucho ![]() ~crash -------------------- Fajne Sklepy Internetowe | Wklejacz Kodu | Opisy GG | Super Hosting!!! | Darmowe Blogi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to czytałem ale mam pytanie dlaczego:
$tekst = trim($tekst, " \n ."); zgłasza błąd nieznam angielskego prawie wcale i majac 43 lata chyba sie juz nie naucze tag by sie nim plynnie pslugiwac a z tego co zrozumialem korzystając z \n. powinno przejsc wszystkie linie, nie rozumiem gdzie jest błąd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze trim() obcina znaki na początku i końcu ciągu wieć by to dość cenzura strukturę pliku. Może spróbuj tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki działa świetnie, masz u mnie duże piwo.
Ten post edytował Chrom 16.01.2006, 23:39:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:11 |