![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam nastapujaca strukture tabel (skrocona) zapisanych w plikach *.dbf: Tabela: KONTRAH Struktura: NAZSKONTR Tabela: ARTYKULY Struktura: NAZWA_ART Tabela: ZAM_POZ Struktura: Z_KONTR_NR | NR_ART | ILOSC | NUMER_RZ Tabela: ZAMOW Struktura: Z_KONTR_NR | Z_NR Objasnienia do struktury: :arrow: NAZSKONTR = Pelna nazwa kontrhenta która należy pobrac :arrow: NAZWA_ART = Nazwa artykulu która należy pobrac :arrow: Z_KONTR_NR = Identyfikator kontrahenta który odnosi się do polozenia wiersza w tabeli KONTRAH :arrow: NR_ART = Identyfikator artykulu który odnosi się do polezenia wiersza w tabeli ARTYKULY :arrow: ILOSC = Ilosc zamowionych artkykulow :arrow: NUMER_RZ = Idetyfikator zamowienia który odnosi się do wiersza w tabeli ZAMOW :arrow: Z_NR = Numer zamowienia potrzebny do wyswietlenia Glowny problem z jakim się kieruje na forum to to, ze identyfikatorem poszczegolnych rekordow w tabelach jest ich umiejscowienie w bazie. Nie ma wiec zadnej kolumny z identyfikatorem w tabelach do których się odwoluje. A teraz sedno sprawy. Mam zrobic zapytanie / zapytania dzieki którym znajde wszystkch kontrahentow których NAZSKONTR pasuje do podanej frazy XXX. Nastepnie musze odwolac się poprzez Z_KONTR_NR do tabeli ZAMOW z ktorej pobiore numer zamowienia (Z_NR) i dowiem się w jakim wierszu lezy dane zamowienie żeby pozniej odwolac się do ZAM_POZ na podstawie ID zamowien (NUMER_RZ) i pobrac na podstawie NR_ART nazwe artykulu (NAZWA_ART) oraz ich ilosc (ILOSC). Jeśli ktos jest w stanie napisac takie zapytanie bylbym wdzieczny. Jeśli nie proszę o nakierwanie w jaki sposób mam identyfikowac poszczegolne rekordy na podstawie ich umiejscowienia w tabeli nie majac do dyspozycji statycznej kolumny z identyfikatrem. Mysle ze nie zamotalem za bardzo ![]() -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 18:51 |