![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
9v - spolecznosc ludzi zainteresowanych jezykiem
http://9verbs.com/ dane admina login: testmod haslo: testmod projekt na ukonczeniu, pozostaly drobne poprawki w tlumaczeniu tekstu na angielski autor grafiki: sound.dummy autor oprogramowania: wojto wszelkie uwagi i propozycje odnosnie grafiki oraz dzialania skryptow mile widziane pzdr. Ten post edytował wojto 15.01.2006, 17:59:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skryptu testowac nie mam czasu, ale jesli idzie o grafike to jest jak dla mnie idealnie. totalny brak zastrzezen.
Jedne co mi sie nei podoba: na samej gorze: 9verbs.com | because good is not good enough... Wg mnie niepotrzebnie obniza strone. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-- Grafika:
1. Bardzo ładna - zastrzeżeń brak poza 2. To co powidział ~ikioloak. Ten tekst na górze jest niepotrzebny. 3. Na dole strony jest "to top" ![]() -- Kod źródłowy: 1. <table><tr><td>Ale</td></tr><tr><td>szajs</td></tr><tr><td> ![]() 2. Nie ośmieszaj się i nie podpisuj tego jako XHTML. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Projesjonalna robota, nie mam uwag co do grafiki, skryptu nie testowałem głebiej, ale też wydaje się być zrobiony bezbłędnie ( prócz source jak pisał kolega powyżej
![]() ps. http://9verbs.com/profiles/photos/3.jpg ![]() Ten post edytował strife 15.01.2006, 18:40:28 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stronka bardzo ładna. Ale układ na tabelach i strona zgodna jedynie z XHTML 1.0 Transitional.
-------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A komu to przeszkadza
![]() Strona zgodna jest i wg mnie to w zupelnosci wystarcza. Co do samej strony bardzo mi sie podoba, choc tak do konca nie mam pomyslu czemu ona ma sluzyc ![]() ======EDIT "Przez tabele strona wymaga wiecej kodu i wolniej się ładuje." Nie przecze jednak roznica wielkosci jest marginalna. Ten post edytował NuLL 17.01.2006, 17:57:14 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie to trochę przeszkadza. Przez tabele strona wymaga wiecej kodu i wolniej się ładuje.
Ja też się chętnie dowiem czemu ta strona ma służyć. ![]() ----- EDIT ----- Ale jest. Ten post edytował Kas 17.01.2006, 18:00:55 -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne macie racje, ze strona wolniej sie laduje, ale wg mnie roznica moze wynosic 2-5 kilobajtow, co sie przeklada na znikomy zysk czasowy, poza tym, ja nie potrafie ciac grafiki, a dostalem pocieta do tabelek, wiec na takiej musialem pracowac.
Ale nie robmy juz z tego topicu rozwazan na temat wyzszosci divow nad tabelkami, tak jak to bylo z poprzednim moim projektem danym do oceny ![]() tak, mike_mech podpisze to jako XHTML Strona ma na celu zgromadzenie ludzi zainteresowanym jezykiem angielski, zarowno tych poczatkujacych jak i tych zaawansowanych. W serwisie beda publikowane przez uzytkownikow artykuly o roznym stopniu zaawansowania, w przyszlosci dojdzie dzial z testami, gdzie bedzi emozna sprawdzic swoja wiedze. Dla zachecenia uytkownikow za wszystkie dodane teksty i komentarze dostaja oni punkty, wg ktorych powstaje pozniej ranking. Serwis bedzie platny, czyli aby przeczytac tekst trzeba bedzie wykupic abonament, oczywiscie bedzie kilka artykulow darmowych. To tyle w skrocie. ![]() Moze jeszcze jakies uwagi? Zauwazone bledy w skrypcie? Co mozna zmienic, co dodac? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NuLL @ 2006-01-17 16:49:37) A komu to przeszkadza ![]() raczej nikomu to nie przeszkadza, ale jak ktos prosi o ocene strony to kazdy ma swoje kryteria, ja w takim wypadu glownie patrze na kod strony, a strona na tabelkach na pewno pochwaly z moich ust (czy w tym wypadku z mojej klawiatury:) ) nie dostanie, nawet jesli jest bardzo ladna, tak jak w ocenianej stronie... |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pmysł na strone wydaje mi się bardzo fajny, do tego oprawa bardzo ładna,
będzie dobrze! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu nie chodzi o modę, tu chodzi o wykorzystywanie narzędzi do tego, do czego zostały zaprojektowane.
Tabele stworzono do prezentacji danych i układów o strukturze tabelarycznej, a divy do układania bloków. Bo tak to równie dobrze można uznać za dobrze napisaną stronę, coś co jest oparte na elementach <pre> i odpowiednimi stylami. Czyż nie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc zrobienie strony na tabelach nie jest zatem nie w modzie
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
5KB * 1000 userów dziennie * 5 stron każdy, to jakieś 25000KB czyli 25 MB. W perspektywie roku to jakieś 9 GB. No ale jeśli Cię stać to ok
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat 5KB * 1000 userów dziennie * 5 stron każdy, to jakieś 25000KB czyli 25 MB. W perspektywie roku to jakieś 9 GB. No ale jeśli Cię stać to ok Heh, to ja podziękuje... |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() O wadach tabel było już wiele. Cytat Strona ma na celu zgromadzenie ludzi zainteresowanym jezykiem angielski, zarowno tych poczatkujacych jak i tych zaawansowanych. To może warto zrobić też polską wersję językową? -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tabele stworzono do prezentacji danych i układów o strukturze tabelarycznej, a divy do układania bloków. chyba wszyscy wiedza do czego sluza tabele, a do czego divy, ale porownanie tabel do pre nie jest najlepszeBo tak to równie dobrze można uznać za dobrze napisaną stronę, coś co jest oparte na elementach <pre> i odpowiednimi stylami. Czyż nie? Jezeli calosc bedzie oparte na pre ze stylami, to nie bedzie to najlepszym wyjsciem, ale to nie zaprzecza temu, ze moze to byc zgodne z xhtml'em, wiec wtedy tez mozna by ta strone podpisac jako "valid" Cytat 5KB * 1000 userów dziennie * 5 stron każdy, to jakieś 25000KB czyli 25 MB. W perspektywie roku to jakieś 9 GB. No ale jeśli Cię stać to ok 5kb - tyle zajmuje sam kod html tabelek i obrazkow pozycjonujacych (zmierzylem), ciekawe ile by zajmowal, gdyby to przerobic na divy, pewnie powyzej 3kb, wiec zysk bylby ok 2kb na 70 kbCytat To może warto zrobić też polską wersję językową? byc moze to dobry pomysl, chociaz tresci artykulow pewnie i tak by nie byly przetlumaczone na polski, a moze autor sobie pomyslal, ze elementy menu i najwazniejsze teksty na stronie i tak sa elementarne, wiec nie ma sensu ich tlumaczyc, bo wszyscy je rozumieja ![]() zaznaczam, ze ja tez bym wolal gdyby kod byl pociety do DIV'ow, wszyscy, takze ja znam korzysci z ich stosowania, jednakze nie mam takich zdolnosci, by sam to zrobic (pociac grafike), a dostalem tabelkowy i na takim musialem pracowac. Nie chodzi mi o bronienie tabelek, tylko o to, ze strony na nich budowane sa takze poprawnymi stronami xhtml, a nie jak niektorzy twierdza, ze nie. Moze wrocimy jednak do tematu i uslysze jakies oceny, chociaz watpie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mike_mech @ 2006-01-17 17:30:56) Tu nie chodzi o modę, tu chodzi o wykorzystywanie narzędzi do tego, do czego zostały zaprojektowane. Tabele stworzono do prezentacji danych i układów o strukturze tabelarycznej, a divy do układania bloków. to raczej cecha osobnikow o slabej inteligencji.. prawdziwa sztuka to tworcze wykorzystanie narzedzi.. kamienie nie zostaly stworzone po to zeby nimi polowac ani zeby nimi rozpalac ogien a jednak pierwsi ludzie dzieki takiemu niekonwencjonalnemu zastosowaniu kamieni wyszli z jaskini [ktora btw nie sluzyla temu zeby pierwsi ludzie w niej mieszkali] historia czlowieka i postepu to stosowanie rzeczy niezgodnie z ich przeznaczeniem.. co do 9gb - 9gb/rok - was nie stac? no to przykre ![]() dzieki za pozytywne opinie nt grafiki a tematyka sie wyjasni po wypelnieniu strony tekstami ![]() -------------------- www.9forms.com
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sound.dummy @ 2006-01-17 20:52:46) to raczej cecha osobnikow o slabej inteligencji.. .... historia czlowieka i postepu to stosowanie rzeczy niezgodnie z ich przeznaczeniem.. moim zdaniem źle mowisz... nóż tez nie zostal zostal stworzony do mordowania, a to wykorzystanie, mimo ze niezgodnie z jego przeznaczeniem raczje nie przyczynia ie do rozwoju ludzkosci.. podajesz dosc skrajny przypadek z czasow kiedy technika nie byla wogole rozwinieta, tak samo jak pare ladnych lat temu przegladarki nie interpretowaly poprawnie pozycjonowania elementow na stronie (ciagle nIEktore maja z tym problem) i jedynym ratunkiem byly tabelki, jednak te czasy juz minely i jedyne co trzyma przy zyciu uklady na tabelkach to nie inteligencja ich tworcow ale raczej lenistwo i niechec do uczenia sie nowego... btw http://www.csszengarden.com/ Ten post edytował pawel_k 17.01.2006, 22:26:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ze kod jest daleki od idealu to ja wiem bez linkow
![]() btw zmienilem konta testowe: testadmin/testadmin testmod/testmod testuser/testuser -------------------- www.9forms.com
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Skoro to Ty szykowałeś design to nie możesz go ponownie pociąć? Wtedy można by pozbyć sie tabel.
Ten post edytował Kas 18.01.2006, 09:19:06 -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:45 |