![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kupiłem książkę PHP5, Apache i MySQL od podstaw. Po zainstalowaniu Apache i php podczas konnfiguracji MYSQL , doszedłem do tego miejsca : "aby upewnić się czy serwer rzeczywiście działa poprawnie, użyjemy następującego polecenia : c:\>c:\mysql\bin\mysql test . Powinien pojawić się napis "Wlcome to the MySQL monitor...itd..itp..." Natomiast u mnie wyskakuje błąd "ERROR 1045 (2800) :Access defined for user 'OBCD' '@'localhost' <using password :NO> " i zupełnie zostawiają czytelnika z problemem, nie mówiąc co zrobić gdy nie pójdzie po ich myśli.... Dodam, że pominąłem ten wiersz i wykonywałem dalej instrukcje, i reszta działała jak należy. Po dojściu do rozdziału z bazami danych i założeniu przykładowej bazy wraz z danymi, znowu pojawiają się błędy. Stąd wniosek że z konfiguracją PHP5 aby używał MySQL-a coś jest nie tak, lub może już na początku instalacji samego MySQL-a był jakiś błąd ....? Stąd moje pytanie dotyczące "c:\>c:\mysql\bin\mysql test" . PS: Zacytuję jeszcze jeden fragmnet " Mamy nadzieję, że w trakcie wykonywania obu plików nie pojawiły się żadne błędy i zostały jedynie wyswietlane dwa komunikaty o udanym umieszczeniu danych i utworzeniu bazy " .....a nic na temat jak nie pojawiły się....... myślę, że "świetna reklamowana książka , coraz większymi krokami zbliża się w kierunku kosza na śmieci ".... pozdrawiam maciej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql -u root (root jest nazwa uzytkownika)
poza tym w php5 należy skopiwoac plik libmysql.dll do c:\windows\system32 inaczej mysql nie bedzie Ci działał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik ten skopiowałem , niestety dalej to samo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm ten plik potrzebujesz dopiero wtedy gdy chcesz się łaczyc z mysql przez php5. Ty robisz to konsolą ale piszesz tylko 'mysql' a musisz podac jeszcze nazwe uzytkownika czyli 'mysql -u root' kumasz?
|
|
|
![]()
|
|
podając użytkownika i hasło , faktycznie działa.
Stąd wniosek że mysql działa, problem tkwi w gdzieś w kofiguracji z php |
|
|
![]()
|
|
1. pokaz kod.
2. odkomentowales w php.ini wpis extension=php_mysql.dll ? |
|
|
![]()
|
|
już działa, dzięki za zainteresowanie tematem.
W razie dalszych ewentualnych dalszych problemów, odezwę. pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:18 |