Witam, mam jedna prosbe, otoz napisalem sobie warunki z preg_match walidujace poprawnosc pol w formularza , wiekszosc dziala ok ale nie wszystkie :/ kod wyglada tak:
<?
if ( $_POST['password'] == $_POST['password_retype'] )
{
if ( $_POST['email'] == $_POST['email_retype'] )
{
{
{
if ( preg_match('/[a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆŁŃÓŚŹŻ]+/', $_POST['first_name']) ) {
if ( preg_match('/[a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆŁŃÓŚŹŻ]+/', $_POST['last_name']) ) {
if ( preg_match('/([w.]+)(@)([w.]+)(.)([a-zA-Z]){2,4}/', $_POST['email']) ) {
{
{
$query = // zapytanie do bazy mysql
if ( $query )
{
$error = $error.'Użytkownik został dodany do bazy pomyślnie ! '.$br.' <a href="admins.php">Powrót do poprzedniej strony.</a>'.$br;
}
else
{
$error = $error.'Użytkownik nie został dodany do bazy, skontaktuj się z administratorem ! ';
}
}
}
else
{
$error = 'Login tlen zawiera niedozwolone znaki ( nie podawaj znaków specjalnych oraz polskich liter ) ! ';
}
}
else
{
$error = 'Numer gg zawiera niedozwolone znaki ( używaj tylko cyfr ) ! ';
}
}
else
{
$error = 'Adresy e-mail jakie podałeś nie są zapisane w formacie: <b>login@serwer.domena</b> ! ';
}
}
else
{
$error = 'Podane nazwisko jest zapisane w złej postaci ( używaj tylko liter ) ! ';
}
}
else
{
$error = 'Podane imię jest zapisane w złej postaci ( używaj tylko liter ) ! ';
}
}
else
{
$error = 'Hasło zawiera niedozwolone znaki ( nie podawaj znaków specjalnych oraz polskich liter ) ! ';
}
}
else
{
$error = 'Login zawiera niedozwolone znaki ( nie podawaj znaków specjalnych oraz polskich liter ) ! ';
}
}
else
{
$error = 'Adresy e-mail ,które podałeś nie są identyczne ! ';
}
}
else
{
$error = 'Hasła ,które podałeś nie są identyczne ! ';
}
}
else
{
$error = 'Nie wypełniłeś wymaganych pól formularza ! ';
}
?>
nie ktore pola zle mi waliduje :| chociazby adres tlen, gdy wpisze znaki specjalne to i tak przechodzi walidacje i uzytkownik jest dodawany :| Nie mam pojecia gdzie sa bledy