![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam nastepujący problem... Tworze skrypt newsów ale mam problem z ich wyświetlaniem chce aby wyswietlały sie one tak:
Czwartek, 26.11.2005 Tytul: sdfsfsd :: Dodał: sadfsf sdfkjsd fjsdbfedf Środa, 25.11.2005 Tytul: sdfsfsd :: Dodał: sadfsf sdfkjsd fjsdbfedf Jak wykonać zapytanie i czy powinenem dodac jakieś pole data by otrzymać powyższy efekt ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
robisz zapytanie ktore wyswietla ci wszystko i date i rekordy. posortuj tylko w zapytaniu po dacie. nastepnie w php, jesli dana date pojawia sie pierwszy raz to ją wysweitlasz, a jesli nie to nie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wyświetlam newsy:
No ale newsy wyświetlają sie tak: Czwartek, 16.09.2005 Sadjksad jsahdjhasdhsadjh Czwartek, 16.09.2005 Sadjksad jsahdjhasdhsadjh A tak powinny: Czwartek, 16.09.2005 Sadjksad jsahdjhasdhsadjh :: Dodał: ktos SAdsajkdhsadhasdjsahjsadh :: Dodał: druig ktos fdg dfg dfgdfgfdkgjdfkgdfg :: Dodał: druig ktos Czwartek, 15.09.2005 SAdsajkdhsadhasdjsahjsadh :: Dodał: sadsad ktos fdg dfg dfgsadsadfkgdfg :: Dodał: sadsad ktos Gdzie wstawic ten kod który sprawdza, czy data była już wyświetlona ![]() ![]() Ten post edytował vieri_pl 14.01.2006, 11:58:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
gdzie wstawic? jak to gdzie? tam gdzie wyswietlasz date. to chyba logiczne
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie działa
![]()
Ten post edytował vieri_pl 16.01.2006, 19:14:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten temat o wiele bardziej pasuje do php Początkujący niż do Baz Danych i właśnie tam go przenoszę... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no mistrzuniu. wstydzilbys sie pisac ze nie dziala
![]() pewnie ze nie dziala jak ty moj kod zle wklejasz. ten kawalek: $data = null; jest przed petla u mnie a nie tak jak ty to dales w petli.jak juz cos kopiujesz to rob to z glową ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak jak Crash Nie działa
![]()
Tak jak nospor nie działa ![]()
Jestem początkujący nie kumam tego ![]() Nadal nad każdym newsem jest data... Ten post edytował vieri_pl 16.01.2006, 19:33:00 |
|
|
![]()
|
|
teraz ten kod co moj wkleiles wyglada dobrze. Osobiscie nie widze bledu. a czy te newsu masz posortowane po dacie? Bo w kodzie widze ze nie. bo zeby to dzialalo to rekordy musza byc posortowane po dacie
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
data jest typu varchar? No tak to nic dziwnego ze źle sortuje
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wcale nie mam date typu varchar ale w jednym reordzie było Czwartek, 16.12.1999
a w drugim było Czwartek 16.12.1999 o lol sory za zamieszanie... |
|
|
![]()
|
|
to w jakim formacie maszs tą date?
bo napisales ze raz bylo: Czwartek, 16.12.1999 a innym razem: Czwartek 16.12.1999 czyli ze nie ma przecinka. jesli takie masz dane to nic dziwnego ze moj skrypt nie zadzialal. są to dwie rozne daty z punktu widzenia porownania co robie i dlatego je wypisuje. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
date mam w formacie Czwartek, 16.12.1999 a ja miałem dwa różne formaty daty w bazie dlatego nie dzialało. A nie śmiecąc na forum jak zrobić by dobazy dodawał mi się miesiąc w języku polskim
![]() bo dodaje tak date('D, d.m.Y'); i dodaje mi np. Mon zamiast poniedziałek... dać to do tablicy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
czyli wiec pole z data jest typu VARCHAR, skoro ty trzymasz tam date w roznych formatach. Zamien to na DATE jesli jeszcze mozesz. bedziesz mogl se pozniej dowoli taką date formatowac i unikniesz takich niespodzianek co teraz miales.
Co do drugiego pytania to bylo juz to pare razy na forum, poszukaj (locale i data - cos w tym rodzaju) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok. Pole w bazie jest już typu date... Co do drugiego znalazłem. I po trzecie wielkie sory zataki syf na forum, i ogólne zamieszanie, ale no zasadzka totalna z tym przecinkiem...
PS: Crash i Nospor wasze przykłady działają ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:13 |