![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam na forum
![]() Czy mógłby ktoś z Szanowanych Forumowiczów pokazać mi jak stworzyć przy OOP prostą klasę uwierzytelniającą? Chodzi o to, że chciałbym, aby klasa ta sprawdzała czy user jest zalogowany, jak tak, to kontynuuje działanie aplikacji, a jak nie to ma odesłać na stronę z formularzem logowania. Stworzyłem coś takiego:
Chyba jednak nie jest to prawidłowo skonstruowana klasa? Proszę o pomoc i radę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chodzi o poprawnosc skladni w PHP5 to:
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze tak ? Kazdy user ma jakis tam id ktory przypisujesz. Jesli id jest rowny zero to oznacza ze jest to gosc. Co do dwoch pierwszych method odsylam do manuala i wzorca singleton : http://pl2.php.net/manual/en/language.oop5.patterns.php -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NuLL @ 2006-01-12 14:27:46)
A moze tak ? Kazdy user ma jakis tam id ktory przypisujesz. Jesli id jest rowny zero to oznacza ze jest to gosc. Co do dwoch pierwszych method odsylam do manuala i wzorca singleton : http://pl2.php.net/manual/en/language.oop5.patterns.php Dziękuję. Może mi trochę wytłumaczyć działanie tej klasy? Z tego, co na szybkiego przeanalizowałem, klasa ta nie sprawdza zmiennej sesyjnej, abym móc użyć klasy na wielu stronach? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesje tu trzeba dodac
![]() W systemie masz jeden egzemplarz takiej klasy reprezentujacy uzytkownika. W metodach __contruct,login,logout trzeba dodac obsluge sesji. W konstruktorze sprawdzasz czy jest moze stara sesja - jesli tak to ja zaladowac. W funkcji login tworzysz odpowiednie zmienne sesyjne w logout je czyscisz i session_destroy(). -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jakie uwierzytelnienie (sprawdzenie na podstronie czy user jest zalogowany) jest najbardziej optymalne i bezpieczne?
Obiło mi się o uszy, że używanie zmiennych sesyjnych nie jest bezpieczne. Zawsze robiłem tak:
![]() poprawiam --- nospor Jak powyższą składnię wstawić do klasy NuLLa? Jak to zrobić przy modelu MVC? Konstruktor powinien odsyłać do formularza czy model czyli ta klasa? Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
logowanie + sprawdzanie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@NuLL odesłałeś do manuala a sam nie użyłeś pola statycznego, które w przykładzie na php.net jest
![]()
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
OK. Dzięki. To tylko ostatnia kwestia. Czy uwierzytelnianie oparte na sesjach standardowych jest bezpieczne? Czy lepiej oprzeć to o własną obsługę sesji zapisywaną w bazie danych?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(eMartio @ 2006-01-24 15:28:12) OK. Dzięki. To tylko ostatnia kwestia. Czy uwierzytelnianie oparte na sesjach standardowych jest bezpieczne? Czy lepiej oprzeć to o własną obsługę sesji zapisywaną w bazie danych? Wydaje mi sie, ze jest o ile nie ma dostepu do Twoich plikow sesyjnych inny uzytkownik. Ten post edytował sf 24.01.2006, 15:37:32 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak, dzięki. Przeczytałem to jeszcze raz dlatego wykasowałem swój post.
-------------------- "Nie masz żadnej szansy, ale ją wykorzystaj" Arthur Schopenhauer
wiersze |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sf każdy ma dostęp do katalogu /tmp, a tam trzymane są dane sesji. Moje info opieram na PHP5 Zaawansowane Programowanie.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:15 |