![]() |
![]() |
-Gość_banan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam dane w pliku tekstowym w formie id adres data opis id2 adres2 data2 opis2 itd. Potrzebuje te dane dodac do bazy mysql, czyli w efekcie chciałbym otrzymać coś takiego: INSERT INTO `tabela` VALUES (id, adres,data, opis); INSERT INTO `tabela` VALUES (id2,adres2,data2,opis2); itd. Jak mogę osiągnąć coś takiego? Odczytać umiem np za pomocą file(), ale nijak nie umiem zrobić tak żeby mi wyświetlało po 4 w lini, poza tym jak się później dobrać do teog żeby otrzymać w wyniku dane gotowe do wstawienia do bazy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwierasz plik dzieki fopen. Czytasz po 4 linie dodajesz dzieki fgets i zapisujesz do bazy. Calosc czytania odbywa sie w petli while - co za problem ?
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm moze tak? z palca i troche glupio to napisane ale chyba nie mam bledow. ![]() |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
a jak przeczytac po cztery linie? w file() nie ma takiego parametru
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze byc laskawie sprawdzil co robi przedstawiony wyzej kod a nie zadal przyglupawe pytania ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie odswiezylem strony zanim zadałem "głupie" pytanie , a ten kod powoduje błąd
Kod Parse error: parse error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in c:\program files\easyphp1-7\www\plik1.php on line 16 Linia 16 to ta z mysql_query |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki działa
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Heh, pochwaliłem się niestety, zasugerowałem się tym że poprawnie wyświetla mi dane, nie sprawdzałem czy wprowadza tylko zamiast mysql_query dawałem echo żeby zobaczyć czy te podczas edycji pliki txt nie następiła gdzies pomyłka i czy dane idą na pewno w grupach po 4 linijki dla jednego rekordu.
Mam tereaz pewien problem. Wyświetlam sobie kod SQL
Niby ładnie, dostaję takie coś: Kod INSERT INTO `tabela` VALUES (id ,adres,data ,opis ); ale dane które chcę wprowadzić powinny być jeszcze otoczone '' bo MySQL wyświetla błąd (jak dodam ręcznie to nie wyświetla i dodaje), czyli : Kod INSERT INTO `tabela` VALUES (id ,'adres','data' ,'opis' ); Nie wiem jak wstawić znak ', wyrzuca mi błąd parse error. Probowałem \' ale też nie daje to takiego wyniku jakiego oczekuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
\' powinno dzialac. moze zle wpisales:
w zasadziejesli id jest liczba to nie musisz obejmowac w ciapki. ja objalem na wszelki wypadek -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Faktycznie coś musiałem spitolić, za dużo tych kropek
![]() Ale mam jeszcze jedno pytanie, dodawać będę do bazu pole opis. I w tym polu na pewno trafi się gdzieś fragment tekstu: Kod blblbjkj kjdk; jhdjfhjdhfjh Jak w opisie będzie średnik to w ten sposób zatrzyma mi to wykonywanie zapytania, jak się ustrzec przed czymś takim? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
opis to pole tesktowe. srednik w polu tekstowym nie zatrzymuje zapytania. jest traktowany jako zwykly znak tekstu.
ale to mogles se sam sprawdzic najpierw wstawiajac takie cudo do sql'a -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:56 |