![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mój problem polega na tym, że muszę umieszczać na obrazku napisy z polskimi znakami. Jakoś głupio to wygląda kiedy zamiast polskich znaków dostaję kwadraty... Próbowałem to zrobić za pomocą imagefttext używając jako czcionki arial.ttf wzięty z katalogu windy. Zatem, precyzując pytanie: 1. Czy jest to kwestia zastosowania odpowiedniej czcionki czy trzeba ustawić coś jeszcze (w samym php)? 2. Wogóle funkcja którą wziąłem jest do d... i nalezy zastosować inną? 3. Czy ma tu znaczenie kodowania strony która dostarcza teksty (próbowałem ISO-8859-2 i UTF-8) ? 4. Inne? ![]() Korzystam z serwera z PHP5 na Apachu 2. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skonwertuj tekst na UTF-8, użyj dobrej funkcji (imagettftext() a nie imageftttext()) i będzie OK. Sprawdzone teraz, działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(crash @ 2006-01-10 18:23:38) Skonwertuj tekst na UTF-8, użyj dobrej funkcji (imagettftext() a nie imageftttext()) i będzie OK. Sprawdzone teraz, działa. Co do nazwy funkcji - ale ze mnie głupi cip!! ![]() ![]() Masz 120% racji. Działa! Dzięki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:26 |