![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem trochę zielony w tablicach i dlatego mam taki problem z posortowaniem tego
Wyczytałem ze moge to zrobic za pomocą funkcjio usort, ale przeczytawszy manuala nie wiem jak to zrobić, ktoś poratuje... ![]() -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Skąd: Warszawa, Kabaty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale według czego chcesz sortować? Pierwszego wymiaru tablicy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aa, no własnie.. posortować wg $strony[$i]['Kategorie']
-------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W manualu znajdziesz sporo przykładów funkcji do sortwania tablic wielowymiarowych. Ja tam znalazlem (i używam po paru przeróbkach) funkcję do sortwania względem kilku wymiarów i w odpowiedniej kolejności nawet
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Skąd: Warszawa, Kabaty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwie sprawy:
1) Zastanów się, czy nie możesz tego posortować w zapytaniu SQL. 2) Co dokładnie jest w $strony[$i]['Kategorie']? Kolejna tablica? Nazwa funkcji , która ustawia wartość tej zmiennej nic mi nie mówi. Szybka metoda to posortować korzystając z małej sztuczki:
Uważaj, bo kluczowa jest tutaj kolejność deklarowania. W twoim przypadku musisz zamienić miejscami wiersz 9 i 10. Nie jest to jednak najszczęśliwsze rozwiązanie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm zawsze mozesz napisac wlasne sortowanie wedlug algorytmu np. quicksort czy insertionsort ale czy bedzie to szybsze to nie wiem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:05 |