![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam plik tekstowy uzytkownicy.txt w postaci: Kod ip|10_cyfr|nazwa_usera1 ip|10_cyfr|niezalogowany ip|10_cyfr|nazwa_usera2 chcialbym parsowac ten tekst tak by w zmiennej $zalogowanych znalazla sie ilosc userow zalogowanych (to są Ci, którzy _nie_ mają _niezalogowany_ w pliku tekstowym) Sądzę, że trzeba to zrobić wykorzystując funkcję expolde() oraz robiąc pętle. Nie wiem jednak jak to w sumie napisać, a niestać mnie na programistę php co zrobi stronę naszego klubu, więc sam się za to biorę. Liczę na Waszą pomoc w tym poszczególnym elemencie już całkiem dobrze trzymającej się całości, którą z trudem i nieocenioną pomocą innych jakoś tworzę [o ile można to tak nazwać ![]() ![]() Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego :?: P.S. Pisane z palca, mógł się wkraść jakis błąd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwraca zero niezależnie czy w uzytkownicy.txt są wpisani użytkownicy niezalogowani ( wpis w postaci
ip|10_cyfr|niezalogowany ) czy teź są zalogowani ( wtedy wpis ma postać ip_usera|10_cyfr|nazwa_usera ). Co jest źle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to jest 10_cyfr ?
Licza 10-cio cyfrowa? Podaj fragmanet przykładowego pliku. |
|
|
![]()
|
|
Kod 83.26.245.87|1136850178|gosc 127.0.0.1|1136850296|aklim ta liczba to wcześniej zapisany time(), służy mi do czegoś innego. Ten post edytował Aklim... 10.01.2006, 00:44:56 |
|
|
![]()
|
|
1. Ale ze mnie glupek (może to ta pora "dnia"). Mój pierwszy kod działa odwrotnie jak chciałeś. Sprawdza na oklicznośc niezalogowania. I to jeszcze źle działa bo zapomniałem całkowicie o explode()
![]() 2. To powinno być OK:
BTW: Przenoszę na php Pocz. |
|
|
![]()
|
|
To działa już prawie jak ma działać
![]() Teraz zwracana wartość jest sumą wszystkich użytkowników - zalogowanych i niezalogowanych. Ja chcę sumę użytkowników, którzy są zalogowani (czyli bez niezalogowany w wpisie). Da się takie coś zrobić w php w ogóle? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Echhh, szkolny błąd. To znak że już czas iść spać :/
Za pomocą trim() trzeba się pozbyć znaków niewidocznych, takich jak enter na końcu linii, bo zaburza on sprawdzanie warunku. |
|
|
![]()
|
|
Ekstra :]
Jesteś super pomocny człowiek ![]() Bo działa! Teraz tylko... mam już wszystkich uzytkownikow, zalogowanych, niezalogowanych, najnowszego ![]() Teraz pozostalo mi wyswietlac nazwy uzytkownikow, ktorzy są zalogowani. Ale nad tym to już sam pomyślę, a jak będę miał problem to napiszę ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Aklim... @ 2006-01-10 01:04:56) Teraz pozostalo mi wyswietlac nazwy uzytkownikow, ktorzy są zalogowani.
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki
![]() Chciałbym, aby po kliknięciu na nazwę użytkownika włączał się jego profil. Link do profilu ma postać: Kod index.php?miejsce=profil&id_uzytkownika=X gdzie X jest id_uzytkownika, ktore pobieram z bazy na podstawie nazwy uzytkownika takim zapytaniem:
Jak to można w miarę wydajnie wpleść w ten kod, tak by nazwa zalogowanego użytkownika była linkiem z odpowiednim ID do jego profilu? ![]() Ten post edytował Aklim... 10.01.2006, 19:43:39 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 347 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2005 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie:
Jezeli uzywasz MYSQL'a to czemu uzywasz jeszcze pliku uzytkownicy.txt ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(mike_mech @ 2006-01-10 19:10:27)
no nie do końca o to chodzi ![]() tzn. takie zapytanie skonstruwać umiem, ale ja nie wiem jak to wpleść do kodu, który wcześniej podałeś tak by np. wynikiem było: Kod Zalogowanych: 3<br/> Są to: <a href="index.php?miejsce=profil&id_uzytkownika=1" title="Aklim">Aklim</a>, <a href="index.php?miejsce=profil&id_uzytkownika=5" title="Zenek">Zenek</a>, <a href="index.php?miejsce=profil&id_uzytkownika=7" title="Stefan">Stefan</a> teraz rozumiesz o co mi chodzi? ![]() ![]() |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok. Problem rozwiązany.
wystarczyło dać trim() dla $strUser, żeby ta zmienna wreszcie zaczęła funkcjonować w zapytaniu SQL tam gdzie dawałem where nazwa_uzytkownika = $strUser ![]() Pozdrawiam i dzięki za pomoc ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 20:52 |