![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2004 Skąd: LDZ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam takie pytanie, jak przeszukać wprowadzone wyrażenie pod kontem wyszukania pojedynczych znaków ? Konkrtenie znalazłem coś takiego
Kiedy wpiszemy wyrażenie ze znakiem v to działa ale jak dodac do tego jeszcze "&" ">" i "=" ? jak wpiszemy "v&>=" to bedzie dzialac ale tylko jezeli pojawi sie ciag dokladnie taki v&>= a ja potrzebuje napisac zeby warunek byl spelniony jak przynajmniej jedno z nich jest w wyrazeniu Pomozcie Dzieki -------------------- Hardware : <span style="font-weight: bold;">OrangePi+ 2E | 2GB RAM | HDD: 1TB </span>
Software : <span style="font-weight: bold;">Debian GNU/Linux 8 (jessie) 3.4.113-sun8i </span> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj może tak:
-------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2004 Skąd: LDZ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działą juz próbowałem... pozatym z tą funkcją
nie da rady chyba przeszukać pojedynczych znaków tylko ciągi ![]() tak mi się wydaje :/ -------------------- Hardware : <span style="font-weight: bold;">OrangePi+ 2E | 2GB RAM | HDD: 1TB </span>
Software : <span style="font-weight: bold;">Debian GNU/Linux 8 (jessie) 3.4.113-sun8i </span> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak dla uściślenia: jeden znak jest ciągiem o długości jeden, więc jaki problem?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gladiror: czy ty wiesz jak dziala operator OR? wyrazenie ("v" or ">" or "=") zwroci true, a my nie chcemy przecież tego!
Ten post edytował dtb 10.01.2006, 09:47:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(mike_mech @ 2006-01-10 10:24:01) Tak dla uściślenia: jeden znak jest ciągiem o długości jeden, więc jaki problem? no to w sumie nie ma problemu gdyyby nie to ze "v" or "g" or "c" nie dziala and tez nie :/ -------------------- Hardware : <span style="font-weight: bold;">OrangePi+ 2E | 2GB RAM | HDD: 1TB </span>
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjasnie krok po kroku dlaczego nie dziala twoj sposob:
kazdy znak zwraca prawde czyli taki kod: "v" or ">" or "=" to jest to samo co to: true or true or true a takie wyrazenie zwroci: true kod: strstr($zdanie, "v" or ">" or "=") poszuka wtedy: strstr($zdanie, true) a to nie jest zadany efekt. Ten post edytował dtb 10.01.2006, 10:03:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli w końcu chodzi o to, żeby sprawdzało czy jest króryśkolwiek z poniższych znaków w ciągu? Jeżeli jest to zwraca wartość true (("<br><br>Zdanie <b><font color=\"green\">zawiera</b></font> operatory logiczne, idz do kroku 2 ), a jak nie ma to false (\n<br><br>Zdanie <b><font color=\"red\">nie zawiera</b></font> operatorow logicznych )?
-------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Pultusk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za błedy przepraszam pisane z palca ![]() pzdr. |
|
|
![]()
|
|
I ciagle ten sam problem :/
Wyswietla sie ze sa operatory logiczne ale tylko jak sa wszystkie :/ A ja chce zeby jak PRZYNAJMNIEJ jeden z nich bedzie to sie ma wyswietlic echo1 -------------------- Hardware : <span style="font-weight: bold;">OrangePi+ 2E | 2GB RAM | HDD: 1TB </span>
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Pultusk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a widziales moj kod ?
bo wnioskuje ze nie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:21 |