Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Co szybsze MySQL czy php?, Możliwe, że MySQL?
lechup
post 9.01.2006, 19:37:45
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio zrobiłem sobie mały tester do liczby zapytań w moim skrypcie i wyszła mi kuriozalna ilość ok. 1100 / stronę.

Doszedłem do wniosku, że powinno być ok. 50 maksymalnie, ale na razie udało mi się zmniejszyć ilość zapytań do 100 na stronę - kosztem zapisywania zmiennych do $GLOBALS... (były wiele razy te same zapytania)

Najciekawsze jest to, że myślałem, że to znacznie przyspieszy działanie systemu, a tutaj zaskoczenie prawie 2 razy dłużej wykonuje kod? : | Jest to możliwe czy coś źle sprawdziłem ;/

Ten post edytował lechup 9.01.2006, 19:38:14

--------------------
PHPBP Team Member
Mnóstwo darmowe programy i inne programy download.
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 9.01.2006, 19:40:08
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Odpowiednie zapytanie zawsze (w 99.99%) sa szybsze niż przetwarzanie wyników w php.

Ale jeśli Ty ich miałeś 1100 to takiemu systemowi tylko kasacja może pomóc.

php Pro? smile.gif
Przenoszę na php Pocz..
+Quote Post
lechup
post 9.01.2006, 21:43:15
Post #3

-----

Heh no jasne tylko co pan powie o programowaniu dynamicznym? Jak np. 1000 razy to samo mam wybrać z tabeli to nie prościej/szybciej wrzucić do php i trzymać pod zmienną jakąś?

Wydaje mi się, że to powinno być zdecydowanie szybsze - szczegónie jak MySQL jest wolny... A co do kasacji to nie przesadzaj... wystarczy trochę ulepszyć system... Już mam poniżej 100 zapytań tongue.gif

Nic to potestuje sobie sam jak nikt nic nie mówi...

--------------------
PHPBP Team Member
+Quote Post
Ozzy
post 9.01.2006, 22:14:51
Post #4

-----

Nie jestem pewien, ale chyba przy zapisie do $GLOBALS php zapisuje tą wartość do pliku, więc nie jest to takie szybkie jak się wydaje.
+Quote Post
nospor
post 9.01.2006, 22:19:30
Post #5

Grupa: Moderatorzy

Cytat
wyszła mi kuriozalna ilość ok. 1100 / stronę
ohmy.gif reeety. dobrze ze to potem skrociles do 100. ale i tak liczba 100 zapytanna strone to lekka przesada. pomysl jeszcze o optymalizacji, bo to sie w glowie nie miesci.

Cytat
kosztem zapisywania zmiennych do $GLOBALS... (były wiele razy te same zapytania)

Najciekawsze jest to, że myślałem, że to znacznie przyspieszy działanie systemu, a tutaj zaskoczenie prawie 2 razy dłużej wykonuje kod? : | Jest to możliwe czy coś źle sprawdziłem ;/
Ogolnie to korzystanie z przetworzonych juz wynikow powinno byc szybsze. ale zwazywszy ze twoj pierwotny kod mial ponad 1000 zapytan, to nie dziwi mnie wcale akurat w twoim przypadku, ze po optymalizacji, zamiast wydajnosc wzrosnąc - zmalala. Dodatkowo moze dojsc taki czynnik, iz źle zmierzyles.

pozdro

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
mike
post 9.01.2006, 22:28:28
Post #6

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(lechup @ 2006-01-09 21:43:15)
Już mam poniżej 100 zapytań tongue.gif

Jak będziesz miał ok. 15 to powiem że Ci sie udało coś zoptymalizować.

Zainteresuj się jakims cache'owaniem wyników.
A poza tym co to za serwis że dane są aż tak dynamicznie zamieniane, żeby tyle zapytań wykonywać.

Już pomijam ż eproblem może leżeć po złym projekcie (nieoptymalnym) bazy danych. Oraz źle napisanych zapytaniach, które wykonują się bardzo długo.
+Quote Post
lechup
post 9.01.2006, 23:11:47
Post #7

-----

Cytat
Już pomijam ż eproblem może leżeć po złym projekcie (nieoptymalnym) bazy danych. Oraz źle napisanych zapytaniach, które wykonują się bardzo długo.

Najlepsze jest to, że wcale nie było widać, że MySQL jest obciążony - sam o mało z krzesła nie spadłem jak sprawdziłem ile tych zapytań wykonuje... Jak mówiłem udało mi się poniżej 100 zejść, a co do cachowania wyników chodzi ci o to:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/que...-in-select.html
?

--------------------
PHPBP Team Member
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2025 - 15:09