![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2002 Skąd: K-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zrobiłem sobie mały tester do liczby zapytań w moim skrypcie i wyszła mi kuriozalna ilość ok. 1100 / stronę.
Doszedłem do wniosku, że powinno być ok. 50 maksymalnie, ale na razie udało mi się zmniejszyć ilość zapytań do 100 na stronę - kosztem zapisywania zmiennych do $GLOBALS... (były wiele razy te same zapytania) Najciekawsze jest to, że myślałem, że to znacznie przyspieszy działanie systemu, a tutaj zaskoczenie prawie 2 razy dłużej wykonuje kod? : | Jest to możliwe czy coś źle sprawdziłem ;/ Ten post edytował lechup 9.01.2006, 19:38:14 -------------------- PHPBP Team Member
Mnóstwo darmowe programy i inne programy download. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiednie zapytanie zawsze (w 99.99%) sa szybsze niż przetwarzanie wyników w php.
Ale jeśli Ty ich miałeś 1100 to takiemu systemowi tylko kasacja może pomóc. php Pro? ![]() Przenoszę na php Pocz.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2002 Skąd: K-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh no jasne tylko co pan powie o programowaniu dynamicznym? Jak np. 1000 razy to samo mam wybrać z tabeli to nie prościej/szybciej wrzucić do php i trzymać pod zmienną jakąś?
Wydaje mi się, że to powinno być zdecydowanie szybsze - szczegónie jak MySQL jest wolny... A co do kasacji to nie przesadzaj... wystarczy trochę ulepszyć system... Już mam poniżej 100 zapytań ![]() Nic to potestuje sobie sam jak nikt nic nie mówi... -------------------- PHPBP Team Member
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale chyba przy zapisie do $GLOBALS php zapisuje tą wartość do pliku, więc nie jest to takie szybkie jak się wydaje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat wyszła mi kuriozalna ilość ok. 1100 / stronę ![]() Cytat kosztem zapisywania zmiennych do $GLOBALS... (były wiele razy te same zapytania) Ogolnie to korzystanie z przetworzonych juz wynikow powinno byc szybsze. ale zwazywszy ze twoj pierwotny kod mial ponad 1000 zapytan, to nie dziwi mnie wcale akurat w twoim przypadku, ze po optymalizacji, zamiast wydajnosc wzrosnąc - zmalala. Dodatkowo moze dojsc taki czynnik, iz źle zmierzyles.Najciekawsze jest to, że myślałem, że to znacznie przyspieszy działanie systemu, a tutaj zaskoczenie prawie 2 razy dłużej wykonuje kod? : | Jest to możliwe czy coś źle sprawdziłem ;/ pozdro -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(lechup @ 2006-01-09 21:43:15) Już mam poniżej 100 zapytań ![]() Jak będziesz miał ok. 15 to powiem że Ci sie udało coś zoptymalizować. Zainteresuj się jakims cache'owaniem wyników. A poza tym co to za serwis że dane są aż tak dynamicznie zamieniane, żeby tyle zapytań wykonywać. Już pomijam ż eproblem może leżeć po złym projekcie (nieoptymalnym) bazy danych. Oraz źle napisanych zapytaniach, które wykonują się bardzo długo. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Już pomijam ż eproblem może leżeć po złym projekcie (nieoptymalnym) bazy danych. Oraz źle napisanych zapytaniach, które wykonują się bardzo długo. Najlepsze jest to, że wcale nie było widać, że MySQL jest obciążony - sam o mało z krzesła nie spadłem jak sprawdziłem ile tych zapytań wykonuje... Jak mówiłem udało mi się poniżej 100 zejść, a co do cachowania wyników chodzi ci o to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/que...-in-select.html ? -------------------- PHPBP Team Member
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 15:09 |