![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam zrobioną stronke w php i chcialem dolożyć do niej obsługe sesji,czy bardzo jest to skomplikowane? ![]() ![]() Jesli ktoś ma czas i chęci to proszę oczywiście o fragment kodu. Dzięki Ten post edytował espeen 8.01.2006, 20:30:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i nie potrzeba register_globals = on bo to dziala bez tego i mozesz sobie wszedzie uzywac tego bez problemow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sesje sa banalne a bez nich wiele rzeczy jest niemozliwych do zrobienia.
-------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ja powiem krotko i tresciwie jednym linkiem Sesje w manualu. Mysle ze ta strona rozwiaze wszystkie twoje problemy ^^
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(halfik @ 2006-01-08 20:23:30) sesje sa banalne a bez nich wiele rzeczy jest niemozliwych do zrobienia. Wszystko jest banalne jak się już tym miało doczynienia. Wiec zamiast o tym pisać lepiej napisać coś co może się komuś okazać pomocne ![]() Chciałem jeszcze zapytać jak to zorobić żeby gdy przesyłam zmienne między plikami nie były one widoczne w pasku przeglądarki tzn gdy np na fourm są przesyłane zmienne to wyswietla się nam coś takiego: http://forum.php.pl/index.php?act=Post&CODE=08&f=27&t=..... a ja chce aby cały czas było wyswietlone tylko http://forum.php.pl/ jak to zrobić? ![]() Ten post edytował espeen 9.01.2006, 18:04:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(espeen @ 2006-01-09 18:34:50) Wszystko jest banalne jak się już tym miało doczynienia. Sesja to nic innego jak dodatkowa mozliwosc (inny rodzaj zmiennej) w ktorej mozez sobie zapisac jakas wartosc.Wiec zamiast o tym pisać lepiej napisać coś co może się komuś okazać pomocne ![]() Zmienna sesyjna rozni sie tym od zwyklej zmiennej ze jej "zywot" jest dluzszy niz zwyklej zmiennej. A wec jak cos zapiszesz w zmiennej sesyjnej to bedzie ona istniała nawet do momentu wylaczenia przegladarki internetowej przez uzytkownika a nawet troche dluzej. Zmienne Cytat(espeen @ 2006-01-09 18:34:50) Tego myslenia nie rozumiem. Pisanie w php to tworzenie dynamicznych stron, ktore wiaze sie z przekazywaniem zniennych do nastepnej strony. Może zainteresuj sie takimi linkami: Przyjazne URLe
Ten post edytował yavaho 9.01.2006, 20:36:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mechanizm sesji opiera sie na plikach.
zwykle zminne masz w pamieci kompa. zmienne sesyjne sa trzymane w pliku po stronie serwera. dlatego masz do nich dostep przez caly czas trwania sesji, tj. do momentu zamkniecia wszystkich okien przegladarki z Twoja www. -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Pultusk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mechanizm sesji opiera sie na plikach. Ciekawe ![]() jakbys dopisal ze standardowy (domyslny) mechanizm to bym sie z toba zgodzil. Przecierz mozna uzywac wlasnych funkcji do obslugi sessji ![]() Ja np robie to na bazie danych, co jest chyba najlepszym rozwiazaniem. pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote=espeen,2006-01-09 16:34:50] [QUOTE=halfik,2006-01-08 20:23:30]
Chciałem jeszcze zapytać jak to zorobić żeby gdy przesyłam zmienne między plikami nie były one widoczne w pasku przeglądarki tzn gdy np na fourm są przesyłane zmienne to wyswietla się nam coś takiego: http://forum.php.pl/index.php?act=Post&CODE=08&f=27&t=..... a ja chce aby cały czas było wyswietlone tylko http://forum.php.pl/ jak to zrobić? ![]() Są dwie metody przesyłania danych z formularza: POST i GET. GET polega na tym, że wartości zmiennych przesyłane są w URLu, czyli to index.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2&... Metoda POST jest tym, o co Ci chodzi - linek pozostaje http://forum.php.pl/index.php, a zmienne w innym pliku możesz odczytać poprzez odwołanie się do tablicy $_POST['zmienna1']. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
Właśnie tego się chciałem dowiedzieć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Pultusk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do konca jest to tak, zmienne POST wysylane sa przez header (nagłowek) i tylko tak wyslane zmienne mozna odczytac poprzez $_POST['sth'] .
pozdro. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Raynold @ 2006-01-12 13:34:35) Są dwie metody przesyłania danych z formularza: POST i GET. GET polega na tym, że wartości zmiennych przesyłane są w URLu, czyli to index.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2&... Metoda POST jest tym, o co Ci chodzi - linek pozostaje http://forum.php.pl/index.php, a zmienne w innym pliku możesz odczytać poprzez odwołanie się do tablicy $_POST['zmienna1']. Robie coś takiego:
W dalszym ciągu przekazuje zmienne w URLu, dlaczego? ![]() Chyba to nie dokońca chodzi o to post ![]() Czekam na dalsze odpowiedzi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
metoda post lub get dotyczy zmiennych formularza, a nie zmiennych akcji. Akcja jest taka jaką podales wlącznie ze zmiennymi, niezaleznie od metody wyslania formualrza. To zmienne formularza w zaleznosci od metody mozesz pobrac z $_POST lub $_GET
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Muszę powiedzieć że chodziło mi o coś w tym stylu:)Przetestuję to i gdybym miał jeszcze problem to napisze
![]() Ok juz to przetestowałem i fajnie tylko mam dalej problem. Jak zrobić aby zmienne nie pokazywały w URLu gdy daje linka np:
Ten post edytował espeen 14.01.2006, 18:24:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:42 |