![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod do tworzenia bazy danych i tabel:
No i teraz mam taki probelm. Bo jak np uda sie utworzyc baze danych a nie uda sie utworzyc tabeli to wyskoczy bląd Nie stworzono tabeli!. No i kiedy user bedzie chciał spróbować jeszcze raz utworzyć tabele np do odświerz i znów nie uda mu się utworzyc tabeli to wyświetli się ten sam błąd i jeszcze błąd Nie stworzono bazy danych! ponieważ baza już istnieje. No i mój problem to jak sprawdzić czy baza już istnieje. Drugi problem to dodanie wartości default. Bo gdy robie tak to jest błąd:
Wiem że robie źle z ' ale nie wiem jak to zrobić popranie :? Z góry THX |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. mysql_list_dbs" title="Zobacz w manualu php" target="_manual albo zakładaj, że jeśli nie uda się wybrać bazy to znaczy, że ona nie istnieje.
2. Nie tak ustawia się wartości domyślne w MySQL'u. Wywal =. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Tworz bazy gdy ona nie istnieje
I wykonuj to zwyklym mysql_query() 2) W mysql jest takie cos jak transakcje. Czyli jesli nie powiedzie sie jakis etap dzialan na bazie, cala wczesniejsza reszta jest anulowana 3)masz problem z bazkami a nie php. przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 16:52 |