![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc w złożeniu nowego komputera.
Na całość chciałbym wydać w granicach 3 - 3,5 tyś. Ja wymyśliłem sobie to tak: [list] [*]Płyta główna: jakiś EPOX podobno jest ze zintegrowaną kartą 5.1 (450) [*]Proc: Athlon XP 2000 (269) [*]Vent: jakikolwiek za jakieś 30 zeta (30) [*]RAM 256 DDR 333Mhz (157) [*]HDD: 40GB Kawiora (272) [*]Grafa: GeForce FX5200 128 Mb DDR TV out (339) [*]Monitor: Samsung 755dfx 17" (647) [*]DVD: Pionier (199) [*]CD-RW: TEAC (219) [*]Klaw+mysz (60) [*]Obudowa 350 W (200) [*]Drukarka: Lexmark Z45(257) [*]Skaner HP 2300 (324) [*]Głośniki: 5.1 (250) [list] ----------------------------------- w sumie: 3673 zł Może o czymś zapomniałem? Co o tym sądzicie? Co byście radzili mi zmienić? -------------------- "Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i głupota ludzka. Co do tego pierwszego są jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
temat przeniesiony
A prz okazji: 1. kupno wentylatora za 30 złotych to bardzo zły pomysł. Jednak Athlon 2.0 grzeje się dość mocno, i nawet na orginalnym boxowym wentylatorze zdarzają mu się temperatury 70 i więcej 2. lepiej chyba dołożyć 100 i kupić 80 GB (WD to dobry wybór) 3. Na tym Athlonie dobrze zpisuje mi się płyta MSi, ale nie wiem nic o EPOX'ie więc się nie wypowiem a z uwagi na ograniczony budżet - może wystarczyłby napęd kombo? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Sorki, ale ten sprzęt nie ma sensu.
Inwestujesz w pamięć, grafike i procesor, a wszystko to stoi na badziewnej płycie. Gdzie tu sens? Athlona 2000+ chcesz chlodzić coolerkiem "NOName"? Powodzenia. Gwarantuje otwarta obudowę i wentylator biurkowy przy kompie. Moim zdaniem: za 3,5 tysiaka kup naprawde dobry (stabilny) kompa później pchaj się w drukarki, skanery itp. Polecam http://sklep.komputronik.pl - kliknij w menu na "zaestawy" i składaj swoją DreamMachine. Pamiętaj, ze płyta+procek+pamięc to najważniejsze elementy kompa. i Muszą byc dobrze dobrane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jakiś EPOX podobno jest ze zintegrowaną kartą 5.1
Nie jakis tylko Epox 8RDA+, jedna z lepszych plytek na rynku, sam mam i sobie chwale ![]() Procka nie oplaca sie XP2000+ jesli mozesz miec 1700+ za sensownie mniej (tzn. gdzies < 230). _Kazdy_ model 1700+ DLT3C idzie bez problemu na 2400+ a wiecej to juz indywidualna sprawa. Z tym, ze najlepiej jakbys pogadal z jakims kumplem, ktory sie zna zeby nie bylo ze cos popsujesz (chociaz nie da sie za bardzo). Osobiscie jakbym mial kupowac glosniki 5.1 za 250 to bym sobie odpuscil... Ramu tez troche malo ale co poradze.. dysk tak jak mowi DeyV. Koniecznie musisz miec ta drukarke i skaner? Bez tego bylo duzo lepiej. I czy DVD Ci naprawde potrzebne?? Ja nie mam do dzis i nie narzekam, a jak pytalem kumpli co maja to prawie w ogole nie korzystali. Radze Ci to wszystko jeszcze raz przemyslec co potrzebujesz a czego nie. Jedno napewno, nie oszczedzaj na plycie glownej, bo to Ci moze potem bokiem wyjsc (ta jest dobra ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Sorki, ale ten sprzęt nie ma sensu.
Inwestujesz w pamięć, grafike i procesor, a wszystko to stoi na badziewnej płycie. Gdzie tu sens? Sorki, ale jesli twierdzisz, ze Epox 8RDA+ jest badziewny to ja nie mam wiecej pytan... Poczytaj moze cos o tej plycie zanim ja zbesztasz ![]() Zgadzam sie, ma pare wad, ale ktora plyta ich nie ma... To jest plyta high-end'owa i duzo lepszej juz nie kupi. (jakbym mial brac cos innego to tylko nowy Asus (nie pamietam oznaczen), ale to jest ok 550zl) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do płyty to wszyscy qmple i sprzedawcy mówią mi że w stosunku jakość/cena ta płyta jest najlepszą z możliwych pod Athlona
Co do ramu: faktycznie pewnie wezmę 512 DDR 333 Dysk 80 Gb nie jest mi potrzebny jeśli jusz to drugi 40 gb ale to w przyszłosći Co do drukarki i skanera: drukarka musi być, skaner już nie (ale przydałby się w związku z tym że pracuję przy stronach www i dostaję materiały do skanowania często) Co do głośników to są to jedne z najlepszych tylko cholera zapomniałem nazwy firmy... Dostały Certyfikat Chip Power czy sth like that -------------------- "Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i głupota ludzka. Co do tego pierwszego są jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Co do płyty to wszyscy qmple i sprzedawcy mówią mi że w stosunku jakość/cena ta płyta jest najlepszą z możliwych pod Athlona
No i mieli racje.. ja dalem za nia 527 i nie zaluje ani zlotowki, bo jak ja ją kupowalem to nie bylo lepszej plyty. Cytat Dysk 80 Gb nie jest mi potrzebny jeśli jusz to drugi 40 gb ale to w przyszłosći
Tez tak sobie kiedys mowilem (a teraz i 80 mi sie juz konczy), chociaz jak nie bedziesz mial dostepu do sieci z tego kompa to moze faktycznie 40 starczy narazie. Cytat Co do głośników to są to jedne z najlepszych tylko cholera zapomniałem nazwy firmy...
Dostały Certyfikat Chip Power czy sth like that Jedne z najlepszych powiadasz... Firma to pewnie Creative, a model Inspire 5100 albo 5300? A certyfikat chipa to wiesz o co mozesz rozbic? (u nich sie wyniki kupuje, a nie wygrywa). -- chyba jednak nie Creative, bo za 250 creativa mozna najwyzej 4.1 kupic, to juz w ogole musi byc bajerancki sprzet ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Cytat (...) a wszystko to stoi na badziewnej płycie. Sorki, ale jesli twierdzisz, ze Epox 8RDA+ jest badziewny to ja nie mam wiecej pytan...BTW: zgadzam się co do A1700+ - lepiej to niz A2000+ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że ten komputer ma być ewidentnie do gier, to powiem tyle, zrezygnuj z GF FX bo przy nim wiele gier, praktycznie większośc ma błędy, zainwestuj lepiej w pełną 4 i z 1Gb ramu, to jest własnie bolączka wielu osób, rzucają sie na potężne procesory, wielkie dyski a o ramie wszyscy zapominają. Radzę zakupinie tańszego procka i duuuuuużo RAMU do tego GF jakąś dobrą 4 dysk 40Gb w zupełności wystarczy, chociaz możesz sobie kupić 80Gb jak wolisz do tego wypalarka, jak masz starego kompa to sobie zostaw stację dyskietek
![]() ![]() -------------------- CMG: CMG.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
creativa 5.1 za 315 mozna dostać
drukarka lexmark ..... podaruj sobie te shity, kup hp albo epsona, lexmarki omijaj z daleka. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat A skąd miałem wiedzięc która to płyta? Moja kryształowa kula jest wciąż w naprawie.
Ano metoda dedukcji ![]() Podal orientacyjna cene (450), powiedzial ze ma chyba dzwiek 6-kanalowy no i ze Epox, ja widze tylko jedna taka plyte. Cytat zrezygnuj z GF FX bo przy nim wiele gier, praktycznie większośc ma błędy, zainwestuj lepiej w pełną 4 i z 1Gb ramu, to jest własnie bolączka wielu osób, rzucają sie na potężne procesory, wielkie dyski a o ramie wszyscy zapominają.
Co do GF FX sie zgadzam, ale co do ramu niebardzo... 1GB ![]() ![]() Ja jeszcze nie tak dawno mialem 256 i nie narzekalem, teraz mam 512 i nie ma mowy o "doczytkach" z dysku. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat A skąd miałem wiedzięc która to płyta? Moja kryształowa kula jest wciąż w naprawie. Ano metoda dedukcji ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście odradzam Serial ATA - problemy jakie stwarza na moim komputerze nie są warte rzekomo wyższej wydajności... A mianowicie: przy kopiowaniu przez sieć, z cdromu i partycji na partycję dane lecą ok. 2 sekundy, na 2 sekundy zatrzymuje całkowicie komputer, i znowu 2 sek dane itd. Beznadzieja!!! Ja nie wiem czego to jest wina, ale mam już tego szczerze dosyć.
Jeżeli chodzi o skaner to mam HP ScanJet 3500c - jakość skanu bdb, ale program do skanowania to takie gówno, jakiego jeszcze w życiu nie widziałem. Aha, co do głośników 5.1 - daj sobie spokój z szajsem za 250 zł - szkoda uszu. Jeżeli myślisz o zakupie DVD i CD-RW poszukaj sobie jakiegoś combo. Pamieć jest tania, za 270 zł masz 512 RAM 333 Mhz - lepiej zainwestuj w pamięć niż głośniki. Co do wentylatorów za 30 zł - ja mam athlona 2200+ i nagrzewa się 45-50 stopni - nie warto. 45 stopni osiąga pół godziny po włączeniu - muszę kupić porządny wentylator z radiatorem i może trochę podrkęcić. Płyta głowna - bardzo dobra jest Asus A7N8X, wersji deluxe/gold ma 6xusb, 2xfirewire, 2xserialata, 2xlan, 2xusb2.0. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tego Asusa A7N8X DeLuxe o którym pisze spenalzo - bardzo fajna płyta, tylko jedna uwaga: Windows XP required. Sterowniki do starszych systemów są niedorobione i komp jest niestabilny. Na XP wszystko gra i buczy. W ogóle płyty ASUSa są nie do pobicia. Mam porównanie, bo trochę się już kompów naskładałem - Asus ma klasę. Mam też Radeona 9500 Pro i bardzo sobie chwalę - nie zamieniłbym go na GF w analogicznej cenie. Składałem ostatnio komp w obudowie Chieftec MX-01B-D (jest w komputroniku) - rewelacja. Z tanich nagrywarek polecam Lite-ON'y - niska cena, a nie odstają od kosztownej czołówki (Teac, Plextor). Jak ktoś chce sprawdzić, czy dyski ATA są w stanie gonić SCSI to polecam taką płytę jak moja, ustawienie na niej Raid 0 i podłączenie 2x WD Raptor (Serial ATA). Zrywa kask z głowy. :wink:
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie zamiast GF mam wziąć radeona 9200 128 tv out ?
-------------------- "Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i głupota ludzka. Co do tego pierwszego są jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam tego Asusa A7N8X DeLuxe o którym pisze spenalzo - bardzo fajna płyta, tylko jedna uwaga: Windows XP required
Ja nie chcę XP... :-( Faktycznie sterowniki nie wyglądają na dorobione: zapisywanie 710 MB pliku audio z tempa na dwóch partycjach zajęło 10 minut- przecież to jakieś nieporozumienie :-) Ale coś czuję, że będę musiał sobie XP sprawić także z innych powodów - dlatego chętnie dowiem się czy dla zaawansowanego użytkownika Win 98 Windows XP nie jest zbyt upierdliwy? I który lepszy? Home czy Pro? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
1. tylko PRO, w home brakuje wielu przydatnych funkcji
2. Jeśli zdecydujesz się na wyłączenie wszystkich bajerów dotyczących wyglądu (menu start polecam jednak w stylu XP) to jedyną różnicą jaką bedziesz wyraznie widział, bedzie wielokrotne podniesienie stabilności. Prędkość działania wielu programów (szczególnie na nowym sprzęcie) też potrafi się poprawić. Mówi to początkowo zaciekły wróg XP, (wszystko co nowe Microsoftu to złe ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
No, zapowiada się ciekawie. Jeszcze jedno - jak wygląda sprawa działania starszych programów (do win95 i dos'a) - bo do niektórych jestem bardzo przyzwyczajony - np. norton commander...
jestem mile połechtany, więcej, więcej ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mówi to początkowo zaciekły wróg XP, (wszystko co nowe Microsoftu to złe Mam te same przejscia. Najpier kategoryczne NIE, teraz nic innego do domu - moze Linux ma przewage, ale w momencie gdy na domowym niezbyt ciekawym sprzecie mam uptimy po kilkanascie dni (czasem kieszen trzeba wypiac) to co wiecej chciec? Tylko zadnych StyleXP czy innych udziwniaczy. To tylko spowalnia i zmiejsza stabilnosc.![]() Cytat bo do niektórych jestem bardzo przyzwyczajony - np. norton commander... Total Commander. Nie uzywam WinRARA, WINZIpa itp - wszystkie archiwa (podtsawowe formaty) obsluguje TC. Tak samo jak FTP.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Total Commander. Nie uzywam WinRARA, WINZIpa itp - wszystkie archiwa (podtsawowe formaty) obsluguje TC. Tak samo jak FTP.
Ja z TC korzystam tylko do FTP i kompresji - do przeglądania głównie "emeryta" NC - 10 lat :-) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 04:00 |