![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 2 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
jak wykonać funkcje aby wykrywała błedy i zaptrzymywała kod np. jeżeli plik do includowania nie istnieje to że by wyświetlio że nie ma pliku do includowania a nie błędy po angieldku?
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
sprawdz czy plik istnieje (file_exists()), jesli nie to wypisz swoj komunikat
zainteresuj sie tez set_error_handler(). -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 2 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
mam cos takiego:
i jak w kodzie jest jakaś zmienna to wyświtla cos takiego: Kod BŁĄD: Undefined index: cmd Proszę spróbować ponownie lub skontaktować się z administratorem i przekazać, że błąd wystąpił w linii 31 pliku '/home/kamesenin/domains/compsite.info/public_html/cms/admin.php' a ja chcem aby wyświtlalo wytlko bledy includowania polaczeniaz baza danych oraz otwioeraniem plików przez fopen() czy file_get_contents(). w pracę systemu włożułem dużo pracy a ten sposub mi wszystko psuje!!!. co mam zrobić? Ten post edytował stroju 7.01.2006, 13:57:32 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
i tak dla kazdego wywolania funkcji include, czy innej Ten post edytował Lars 8.01.2006, 11:43:07 -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination. (> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł" |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Skąd: Warszawa, Kabaty Ostrzeżenie: (0%)
|
Przedmówców odsyłam do stron/książek nt. usability, szczególnie friendly error messages. O, pierwszy z brzegu link.
Komunikaty typu "Undefined index: cmd" czy masakrycznie długa ścieżka '/home/kamesenin/domains/compsite.info/public_html/cms/admin.php' nie mówią NIC normalnym użytkownikom. Podobnie prośba o kontakt z jakimś administratorem. Czego? Budynku? Takie rzeczy to można do pliku error.log sobie wrzucać. Ładny komunikat z przeprosinami, krótkim wyjaśnieniem dlaczego została wyświetlona strona błędu, a nie ta, której się spodziewali i ew. krótki formularz kontaktowy powinny załatwić sprawę. Ten post edytował DzikiLis 10.01.2006, 13:39:18 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Skąd: Podczerwone Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeszcze lepsza byłaby funkcja mail() wysyłająca do admina wiadomość. A zapełniająca się skrzynka to najlepszy sposób na szybkie naprawienie błędu
-------------------- Podhale naprawa komputerów, strony WWW
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(Rzast @ 2006-01-11 09:55:14) Jeszcze lepsza byłaby funkcja mail() wysyłająca do admina wiadomość. A zapełniająca się skrzynka to najlepszy sposób na szybkie naprawienie błędu tylko to musi byc jakos rozsadnie zrobione, bo przy wiekszym serwisie, jak np. padnie baza na pol godziny to szykuje sie masakra w skrzynce. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%)
|
A moze by tak sie zinteresowac wyjatkami ? W koncu mamy jest PHPv5.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
|
|
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz |
@Null funkcje nie zwracaja wyjatkow
Mozna napisac do tego łatwo error handler'a zeby lapal tylko te bledy co chcessz. Imho sytuacja ze plik nie istnie nie powinna zainstniec w dobrze zaprojektowanym systemie! |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Skąd: Podczerwone Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(sopel @ 2006-01-11 09:29:57) ... szykuje sie masakra w skrzynce. No i masz doping A na poważnie: przy częstym sprawdzaniu poczty jesteś na bieżąco, a błędów z bazy nie musisz wysyłać - traktować to jako zło konieczne i niezależne od nas... <- jeżeli system jest dobrze zabezpieczony, to jedyne błędy bazy to brak dostępu do niej Ten post edytował Rzast 11.01.2006, 15:29:24 -------------------- Podhale naprawa komputerów, strony WWW
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Skąd: Warszawa, Kabaty Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(Rzast @ 2006-01-11 08:55:14) Jeszcze lepsza byłaby funkcja mail() Zakładam, że każdy porządny administrator serwisu co jakiś czas zagląda do logów i statystyk strony. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:24 |