![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadam strone z duza iloscia artykulow. Doszedlem do wniosku ze sam podzial na kategorie nie wystarczo aby skutecznie nawigowac. Postanowilem zrobic wyszukiwarke. Wymyslilem juz nawet algorytm ale napotkalem problem. Wyjasnie wszystki krok po kroku.
Mam dwie tabele: Kod arts_inf: - tabela z artami ai_id (auto_increment) - id artykuly <----------------- ai_name - nazwa arta | ai_keywords - slowa kluczowe (do wyszukiwania) | | arts_elm: - tabela z elementami artow | ae_id (auto_increment) | ai_id - id arta <-------------------------------------- ae_top - polozenie elementu od gory ae_type - typ elementy (naglowek / tekst / grafika itd.) ae_text - zawartosc elementu mam nadzieje ze jasno to wytlumaczylem i bedziecie wiedziec jak dane sa zapisywane. teraz wyjasniam jak by to mialo wyszukiwac:
w ten sposób do tablica $trafnosc zapelnia sie tak:
teraz sortujemy tablice i mamy uporzadkowane od najbardziej trafnych do najmniej artow (asort + SORT_NUMERIC). PYTANIE 1: jezeli tablica jest uporzadkowana w ten sposob: $trafnosc[23] = najwieksza_trafnosc; $trafnosc[238] = duza trafnosc; $trafnosc[59] = mniejsza trafnosc; (...) to jak za pomoca jednego selecta wybrac nazwy artow sortujac je aby piewszy wybrany rekord mial ai_id = 23, drugi ai_id = 238, treci ai_id = 59... PYTANIE 2: co myslicie o takim sposobie wyszukiwania? Ten post edytował dtb 6.01.2006, 20:08:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresuj sie "MATCH (title,body) AGAINST ('MySQL')" ...
hint: wklej w google (1 link) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ActivPlayer: To jest dobre rozwiazanie ale jak to zrobic gdy dane sa podzielone na 2 tabele. Oto przyklada artykulu:
arts_inf: ai_id: 1 ai_name: OOP ai_keywords: oop programowanie obiektowe obiekty obiekt klasa class klasy public... arts_elm: ae_id: 1 ai_id: 1 ae_top: 1 ae_type: header ae_text: Wstep -- ae_id: 2 ai_id: 1 ae_top: 2 ae_type: text ae_text: Jakis tam se wstep do OOP -- ae_id: 3 ai_id: 1 ae_top: 3 ae_type: header ae_text: Zakonczenie -- ae_id: 4 ai_id: 1 ae_top: 4 ae_type: text ae_text: Podsumowanie o programowaniu obiektowym... I jak tu wyszkuac dane? Wystarczy ze powiecie mi odpowiedz na 'PYTANIE 1' z moje wczesniejszego postu. Dalej se dam rade. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 20:01 |