![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam następujący problem: W mojej bazie danych mam dwie interesujące mnie tabele: 'users' o polach id - int(7) PRIMARY, auto_increment name - char(25) i 'messages' o polach owner - int(7) from - int(7) topic - char(50) text - text O co chodzi? Ano user po zalogowaniu dostaje porcję wiadomości o takim samym 'owner' jak jego 'id'. W miejsce pola 'from' dostaje 'name' z tabeli 'user' (czyli np. wiadomość dostał od kogoś o id 3 -> to wyświetli mu się że od pana YX). Teraz w czym problem: Chciałbym, aby użytkownik miał możliwość uszeregowania tych wiadomości, gdyż może ich być dość sporo w systemie. Po pierwsze można szeregować alfabetycznie przez podanie "ORDER by 'topic' ASC". Oki. Ale ja teraz chciałbym zrobić jeszcze szeregowanie wg. alfabetycznie osób, które przysłały nam wiadomość. I tutaj pojawia się mój problem: jeżeli wpiszę "ORDER by 'from' " to dostanę poszeregowane wg. id, nie wg. imienia. Rozumiem że trzeba wykonać zapytania do obu tabel. Ale jak? -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o sortowanie ja to rozwiązałem tak:
U góry wyświetlamy linki, a teraz pobieramy...
Pisane z ręki może być multum bledów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To '5' to przykładowe id zalogowanego użytkownika. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki Krzychu, działa prawie tak jak miało działać... 'prawie'. No właśnie, jest tutaj problem o którym nie wspomniałem (przyznaję, mój błąd). Niektóre rekordy wskazują 'ślepo' (tzn. za nadawcę jest podstawiona wartość '0') - niestety w takiej sytuacji twoje zapytanie zingoruje te rekordy, a powinno je również wyświetlić na końcu/początku listy (w zależności czy pojawia się słówko "asc" czy "desc", mnie nie robi większej różnicy które do którego
![]() Ten post edytował L_Devil 6.01.2006, 15:47:32 -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Kod SELECT messages.*, users.name as name
FROM messages LEFT JOIN users ON users.id = messages.from WHERE messages.owner = '5' ORDER BY name -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem z szeregowaniem według nazw
Witam mam taki skrypt do galerii zdjęć:
co zrobić zeby zdjęcia ustawiały mi się według nazw ![]() 001.jpg 002.jpg itd a nie losowo, prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Wciśnij nazwy plików do tablicy i potraktuj natsort" title="Zobacz w manualu php" target="_manualem.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
erix,
nie wychodzi mi to ciagle jest blad albo nic sie nie wyswietla ![]() moglbys mi pomoc? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:08 |