![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Wlaśnie ucze się z książki php i MySQL Tworzenie stron WWW - Vademecum profesionalisty wydanie trzecie. Zarzymałem się na stronie 280 (jak ktoś to ma) ponieważ jeden skrypt mi nie działa a mianowice połączenie się z bazą nową metodą. Wiem że w wersji php5 są nowe biblioteki służące do łączenia sie z serwerem MySQL w wersjach 4 i wyższych czyli funkcja mysqli i tu jest problem. Mi to nie działa ale wpierw napisze jak instaluje krasnala. Wpierw instaluje wersje 2.7 Później KMySQL-4.1.11.exe Włączam krasnala , zmieniam na php5. Wyłączam krasnala. Instaluje KPHP-5.0.4.exe. i tu próbowałem zainstalować KApache-2.0.50.exe, ale przy włączaniu krasnala pojawiają się błedy, wieć bez tego. (jak ktoś wie czemu?) i teraz pliki skrypt sql bazy http://webmail.ztpnet.pl/~stefan/baza/ksiazkorama.sql skrypt dodania przykladow ksiazki_insert.sql szukaj ksiazki http://webmail.ztpnet.pl/~stefan/baza/szukaj.html do wykonania http://webmail.ztpnet.pl/~stefan/baza/rezultaty.zip czyli rezultaty.php
po poleceniu wyslij pojawia sie tylko tytul strony z h1 i nic wiecej, zadnych bledow, komunikatow, porpostu nic. Z innej książki Tworzenie stron WWW php Larry Ullman nie ma tej metody, jest następująca: i ta metoda mi działa Jesli są jakieś watpiwosci proszę zapytać. Dziekuje za odpowiedź Ten post edytował pstefano 5.01.2006, 15:05:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też mam tą książke, potrzebujesz php5 to po pierwsze, po drugie jak najnowszą wersje mysqla, po trzecie APO: klasa jest includowana
PS: Mi też ten skrypt nie działa !? Ten post edytował vieri_pl 6.01.2006, 14:39:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co będę strzelał, ale może nie masz zainstalowanego rozszerzenia mysqli - w krasnlu nie jest ono chyba domyślnie dostępne - ten drugi skrypt korzysta z klasy mysql więc może dlatego ci działa. Błąd nie wyskakuje dlatego że przy inicjowaniu obiekut $db masz wytułumione błędy (ten znaczek @ powoduje żę nie wyświetlają się błędy) - usuń to zobaczysz czy to to
Generalnie to musisz doinstalować sobie mysqli samodzielnie skryput nie sprawdzalem wiec nie wiem czy dziala Ten post edytował athabus 6.01.2006, 18:12:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywalilem i nic, ale juz to sobie przekształciłem na zwykły kod (bez mysqli) i działa. Ale i tak dzieki za pomoc
ps 9.01.06 Juz mi dziala musialem zinstalowac mysql-5.0.18,php-5-1-1,apache_1.3.34-win32-x86-no_src.exe, wszytsko skonfigurowac czyli w php.ini kilka fukcji wlaczyc najwaznieszja to chyba extension=php_mysqli.dll, zreszta znajdziecie to w tej ksiazce dodatek Pozdrawiam Ten post edytował pstefano 9.01.2006, 16:02:48 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[manual]Wklej sobie to i będzie działać ![]() ------------------------- Odkopywanie wątku z zeszłego roku ![]() To trochę przesada ~Cienki1980 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 00:35 |