![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2002 Skąd: z kabla:)/ czewa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Parę dni temu zainteresowało mnie w jakich językach programowania są tworzone największe polskie portale. Z tego co zaobserwowałem to od programistów w wp.pl wymagana jest znajomośc php, html, sql.
Chodzi mi szczególnie o onet.pl, wp.pl, interia.pl, gazeta.pl. Swoją drogą to chyba wszystkie portale korzystają z bazy danych oracle. PS. Może troche dziwne pytanie ale ciekawość mnie zjada ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Parę dni temu zainteresowało mnie w jakich językach programowania są tworzone największe polskie portale. Z tego co zaobserwowałem to od programistów w wp.pl wymagana jest znajomośc php, html, sql.
onet ma duzo asp - jeden ze scisle powiazanych podwykonawcow uzywa jednak php, wp bazuje na php od dawna - dawniej przerobione php 3, gazeta to weblodziki ;) - servery ibm silnie wykorzystujace jave - glowna platforma to velocity + autorskie narzedzie do zarzadzania stronami (UOM).
Chodzi mi szczególnie o onet.pl, wp.pl, interia.pl, gazeta.pl. Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurtz --> A ty skad to wiesz ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2002 Skąd: z kabla:)/ czewa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
cos mi to rozjasnilo
![]() Wracając do wp.pl jak rozwiązane są nazwy działów (przykład: http://www.wp.pl/r/pa). PS. Gdzie mozna znalezc jakies info na temat velocity (jakies przedstawicielstwo w polsce ![]() ![]() ![]() A jeszcze szczególik: Czy jest jakiś portal nie mający nic wspólnego z bazą danych oracle. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat cos mi to rozjasnilo ;) (a co z interią na czym to stoi). a tutaj 100% pewny juz nie jestem: jsp + baza oracle.
Cytat Wracając do wp.pl jak rozwiązane są nazwy działów (przykład:http://www.wp.pl/r/pa). r to skrypt przekierowujacy - krotka nazwa moze dziwic ;) przekierownia sa stosowane by w statystykach sprawdzac skad i jaka trasą szedl uzytkownik.
Cytat PS. Gdzie mozna znalezc jakies info na temat velocity (jakies przedstawicielstwo w polsce :)(wiem google ale niewiele znalazlem ;))?? velocity to swoisty ssytem do tworzneia stron w oparciu o szablony. silnik oparty jest na serletach javy. velocity jest czescia projektu jakarta: http://jakarta.apache.org/velocity/ jest bezplatna wiec przestawicielstwa raczje nie ma ;) aha - zeby toto postawic przyba sie serwer wspierajacy jave - tomcat nadaje sie do tego znakomiecie.
Cytat A jeszcze szczególik: Czy jest jakiś portal nie mający nic wspólnego z bazą danych oracle. w polsce nie znam takiego.
Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:34 |